7 oktober 1571: de slag bij Lepanto

Facebooktwitter

Vandaag is het precies 446 jaar geleden dat de Zeeslag bij Lepanto plaats vond. Het is op 7 oktober 1571 dat de Heilige Liga, bestaande uit onder andere het Venetiaanse- en Spaanse Rijk, onder leiding van Don Juan van Oostenrijk een beslissende klap weten uit te delen aan het Ottomaanse Rijk dat zich op dat moment onoverwinnelijk achtte in het Mediterraanse Zeegebied.

In de voorgaande decennia ging het de Ottomanen echter voor de wind. Zo viel onder andere Cyprus kort daarvoor in handen van de Ottomanen na een lange belegering van het christelijke garnizoen. Hiermee verviel een van de laatste zeebases in het oosten van de westelijke machten in handen van de Ottomanen, waarmee zij vrijwel complete dominantie verkregen over het oostelijke deel van de Mediterraan. Onderwijl voerden zij hiervoor ook campagne om de basis bij Malta te veroveren, wat hun vrijwel ongebreidelde toegang zou schenken tot de westelijke wateren, waarmee de positie van zowel de Pauselijke Staten als het Spaanse Rijk in enorm gevaar terecht zou komen.

Na overleg werd, onder leiding van paus Pius V, besloten om een christelijke alliantie te beginnen die het zou opnemen tegen de dreiging van de Ottomaanse zeemacht, om zo het tij te kunnen keren. Aldus werd de Heilige Liga geboren, bestaande uit Spanje, Venetië, Genoa en het Vaticaan.

Net als de overwinning op de Ottomanen bij het Tweede Beleg van Wenen in 1683, mag het belang van deze zeeslag nooit vergeten worden. Indien de Ottomaanse zeemacht vrij spel zou hebben gekregen en gerust zijn gang mocht gaan, zouden ze niet alleen een directe bedreiging hebben gevormd voor de westelijke wateren en op die wijze de gehele Mediterraan hebben veroverd, neen, ook hun progressie in de Balkan gebieden zou dusdanig vlot verlopen zijn dat zij nog meer schade in die regio hadden kunnen aanrichten.

De strijd werd in het voordeel van de christenen beslecht dankzij twee factoren: betere leiding en tactieken én technologische vooruitgang. Waar de Ottomanen met name het moesten hebben van hun kwantitatieve voordeel, maakte de Heilige Liga gebruik van allerlei manoeuvres, om zo de vijand daar te kunnen raken waar het zou tellen. Daarnaast gebruikten de Ottomanen met name geoefende boogschutters die weliswaar jaren training achter de rug hadden, maar tegen schepen zelf niet zoveel schade konden uitrichten. De Europese krachten maakten echter uitvoerig gebruik van allerlei zware kanonnen, waarmee zij compleet gehakt maakten van de Ottomaanse schepen, die kwalitatief totaal niet bestendig waren tegen dit geschut en veelal nog galeien waren, terwijl de christenen al gebruik maakten van de technologisch en materieel sterkere galjassen.

Dankzij deze strijd is deze ramp ons echter bespaard gebleven. Wat mij betreft zouden we, evenals 12 september, van 7 oktober een heuse Europese en christelijke feestdag moeten maken; om hen te eren die de grootste offers brachten en Europa bespaard hebben van een lot van complete overheersing.

Nog een leuk feitje: één van Spanjes meest bekende schrijvers, Miguel de Cervantes, was officier tijdens deze zeeslag en werd na de slag gevangen genomen door de Barbarijen, waardoor hij enkele jaren in Algerije door zou brengen, alwaar hij heel wat over zou opschrijven. Later is hij natuurlijk bekend geworden om het verhaal van Don Quixote

Facebooktwitter

Be the first to comment on "7 oktober 1571: de slag bij Lepanto"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten