Bernie is gek op belastingen, behalve als hij ze zelf moet betalen

Foto door Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en]
Facebooktwitter

Bernie Sanders leunt in zijn campagne om presidentskandidaat te worden voor de Democraten sterk op de stelling dat iedereen zijn fair share aan belastingen moet betalen. Hij hekelt de fat cats, zakenmannen en bankiers, die belastingen ontwijken en ontduiken – en heeft daarmee groot succes onder jonge Amerikanen. Uit zijn belastingaanslag over 2014 blijkt echter dat hij er zelf ook wat van kan. Bernie’s eigen fair share is kennelijk toch vooral ‘zo weinig mogelijk’.

Op een totaal inkomen van iets boven de 2 ton betaalden Sanders en zijn vrouw slechts een kleine 28.000 dollar aan inkomstenbelasting. Effectief is dat 13,5% inkomstenbelasting, terwijl hij op basis van zijn inkomen 28% verschuldigd zou zijn. Daar is op zichzelf niets mis mee, maar het is op zijn minst opmerkelijk voor iemand die het uitdelen van “gratis” dingen (zorg, opleidingen) en het verhogen van belastingen voor de rijken tot speerpunten van zijn campagne heeft gemaakt. De politicus Bernie Sanders vindt dat grootverdieners te weinig belasting betalen, maar de persoon Bernie Sanders vindt het meer dan genoeg.

Zijn opponente Hillary Clinton bevond zich twee jaar geleden al in een vergelijkbare positie. Een onderzoek van Bloomberg wees uit dat de Clintons constructies hadden opgezet om hun vermogen buiten het zicht van vermogensbelastingen te houden, terwijl zij allebei juist geknokt hadden om die belastingen in te voeren. Het ging om logische, legale en veelgebruikte trucs om vermogensbelastingen te ontlopen, maar het druist lijnrecht in tegen Hillary’s eerdere uitspraken dat “geërfd geld een te grote rol” zou gaan spelen in de Amerikaanse samenleving. Maar het is één ding om het vermogen van anderen af te geven aan de overheid – je eigen vermogen afdragen is duidelijk iets heel anders.

Voor velen zal in het geval van Bernie Sanders de schok echter een stuk groter zijn. Politiek is vooral een spel voor mensen die regels willen maken voor anderen, en ook de held van anti-establishment links blijkt daarop geen uitzondering te zijn.

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Bernie is gek op belastingen, behalve als hij ze zelf moet betalen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten