Partijdemocratie opnieuw bekeken

Facebooktwitter

In een nieuwe aflevering van Café Weltschmerz bespreek Sid Lukkassen met Patrick van Schie de thema’s ‘liberalisme’, ‘veiligheid’ en ‘partij-democratie’.

Patrick van Schie is directeur van de Teldersstichting, een liberale denktank. Sid Lukkassen stelt hem de vraag: ‘Maken de islamaanslagen een herbronning op het liberalisme noodzakelijk?’ Daarna filosoferen ze over de invloed van leden binnen politieke partijen. Wordt de invloed van leden op bijvoorbeeld partijprogramma’s niet ontzettend overschat? De literatuur van de politicologie is op dit onderwerp erg naïef en moet worden bijgesteld. Het gesprek maakt duidelijk dat de samenstelling van kieslijsten binnen partijen buitengewoon ondoorzichtig is.

Als Europeanen waren we gewend om onze remmingen en grenzen van binnenuit op te leggen: de zogenoemde ‘inner check’. Gaan we het, met de komst van nieuwe culturen en de dreiging van aanslagen, steeds normaler vinden dat onze grenzen van buitenaf worden opgelegd? We rennen van brandje naar brandje en geven daarbij steeds stukjes vrijheid op, hopend daar veiligheid voor terug te krijgen. Maar een tiran verschijnt altijd op het moment dat het volk behoefte heeft aan een beschermer, echter die beschermer wil vervolgens niet meer weg. Als je al het gevaar wil uitbannen, wordt de staat dan zélf het gevaar? En mocht de PVV de landelijke verkiezingen winnen, ontstaat dan een ‘democratische meltdown’?

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Partijdemocratie opnieuw bekeken"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten