Stem tegen Rutte II, stem tegen op 6 april

Facebooktwitter

Het referendum op 6 april gaat over zoveel meer dan het associatieverdrag. Dat blijkt wel uit de reactie van de regering die steeds meer in paniek lijkt te raken. Alles wordt uit de kast gehaald om het referendum te frustreren: het begon met fors minder stembureau’s dan bij reguliere verkiezingen, maar de trucs worden steeds smeriger en smeriger. Het kabinet denkt leugens en bedrog nodig te hebben om een meerderheid aan voorstemmen te krijgen op 6 april, het is ze schijnbaar erg veel waard. Dat gedrag mag niet beloond worden.

Het begon al bij de organisatie. Zoals bekend zijn er fors minder stembureaus dan bij reguliere verkiezingen (een gemeente als Oldamt heeft er maar vijf in plaats van de reguliere zeventien, landelijk is er ruim tien procent minder), maar ook bij de subsidieverstrekking ging het een en ander mis. Er konden aanvragen worden ingediend voor een voor-, tegen of neutrale (opkomstverhogende) campagne. De procedure werd zo vol extra procedures gestopt dat een goed georganiseerde club als GeenPeil het maar voor gezien hield. Rob de Wijk, die zich eerder tegen het referendum uitspraak en opriep om vooral thuis te blijven, kreeg subsidie voor een neutrale (dus opkomst-) campagne. Vervolgens spreekt hij zich alsnog uit voor een voor-stem, met veertig duizend euro subsidie voor een neutrale campagne in zijn zak. Het kan allemaal in dit land.

De regeringspartijen liegen intussen wat los en vast zit. Ze benadrukken steeds dat het referendum toch vooral over handel met Oekraïne gaat. Wat ze er niet bij vertellen is dat het land economisch gezien onbeduidend is, met een economie die kleiner is dan die van de provincie Noord-Holland, of twee keer zo klein als die van Griekenland (dat ruim vier keer meer inwoners telt). Onze handel met Rusland (die we met dit associatieverdrag in gevaar brengen) is ruim twintig keer zo groot. Maar wat nog veel belangrijker is: het handelsgedeelte is al lang in werking getreden. De EU heeft exclusiviteit over handelsverdragen, lidstaten hebben daar niets meer over te zeggen (zie ook dit artikel). Dit verdrag gaat dus over alles behalve handel.

Wat blijft er dan over? Militaire samenwerking onder andere, maar belangrijker; het verdrag is een opmaat naar een EU-lidmaatschap. Rutte zei nog enkele dagen geleden dat Oekraïne nooit lid zal worden van de EU, maar hoe betrouwbaar is de man die eerder duizend euro aan iedere Nederlander beloofde en zei dat er geen cent naar Griekenland meer zou gaan? Zijn Brusselse collega’s zijn dan ook een stuk eerlijker. Herman van Rompuy zei bij de eerste ondertekening van het verdrag in 2013 dat “de toekomst van Oekraïne ligt in de EU”. Al in 2003 werd Oekraïne een toetreding tot de Unie in het vooruitzicht gesteld.

Nu doen de VVD en PvdA alsof dit een associatieakkoord is zoals die eerder gesloten zijn met landen als Chili, Zuid-Afrika en Israël, vooral een handelsakkoord dus. Maar de politieke lading is hier heel anders. Los van het feit dat Chili, Zuid-Afrika en Israël nooit EU-landen zullen worden, ze liggen niet eens op Europese grond, staat in het verdrag met Oekraïne dat het land zijn wetten moet aanpassen aan de EU-wetgeving. Herman van Rompuy noemde dit verdrag dan ook het meest ambitieuze verdrag dat de EU ooit gesloten had. De Nederlandse regering is dan ook wel erg oneerlijk over de werkelijke bijbedoelingen van het verdrag.

Na alle pogingen om het referendum te saboteren komt de datum van 6 april dan toch steeds dichterbij. Volgens een peiling van TNS Nipo gaat een grote meerderheid tegen stemmen, maar omdat minimaal 30 % van de kiezers op moet komen dagen om het referendum daadwerkelijk te laten tellen is de strijd nog langer niet gestreden. Zoals Peter Reedijk al eerder betoogde op deze site is er met een proteststem helemaal niets mis, zeker niet nu het kabinet het hele proces zo probeert te saboteren. In een laatste poging de kiezer te verwarren heeft men gezorgd voor onduidelijke stemformulieren.

Dus is het wel zo’n simpel handelsverdragje? Zou er voor een gewoon handelsverdragje met een (economisch gezien) derderangsland zoveel uit de kast worden gehaald? De vraag stellen is hem beantwoorden. Met de acties van de voorbije maanden laat de regering zien dat je het referendum prima kunt aangrijpen voor een stem tegen de regering. Want een kabinet dat zo hard werkt om een referendum te frustreren, is een positieve uitslag schijnbaar erg veel waard. Als de regering een middelvinger naar je opsteekt, mag je er best eentje terug laten zien. Stem tegen op 6 april!

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Stem tegen Rutte II, stem tegen op 6 april"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten