Plaasmoorde, het begin van een burgeroorlog in Zuid-Afrika?

Facebooktwitter

Geschreven door Leendert Visser

Wij in Nederland horen er zelden over, maar de zaken in Zuid-Afrika staan er slecht voor. De blanke Afrikaner (Boer genaamd) wordt bedreigd door een beleid vanuit de African National Congress(ANC) dat geweld een geschikte optie acht voor haar probleem. Om de macht te behouden is het immers handig om een zondebok te hebben. Een gevolg van deze dreiging is dat de Afrikaners zich gevangen voelen in Zuid Afrika: het is immers met een Zuid-Afrikaans paspoort niet zomaar mogelijk om je elders te vestigen. Als het aan de boeren ligt, komt hier daarom binnenkort verandering in en kunnen zij binnenkort repatriëren naar het land van herkomst. Deze dreiging komt niet alleen van het in brand steken van het campusgebouw van de North-West University, maar komt ook voort uit tet fenomeen dat sinds het einde van Apartheid gaande is, genaamd plaasmoorde ofwel erfmoorden. Zo blijkt dat:

According to Genocide Watch, the murder rate among South African white farmers is four times higher than among South Africans en masse. That rate increased every month after President Zuma sang his song, for as long as accurate records are available: The police have been ordered to stop reporting murders by race. The police have also disarmed and disbanded groups of farmer-minutemen, organized to provide mutual security. Consequently, says Genocide Watch, “their families” have been “subjected to murder, rape, mutilation and torture.” Meanwhile, “high-ranking ANC government officials . . . continuously refer to Whites as ‘settlers.’”(zie artikel)

“His song” refereert aan een oud anti-Apartheidslied, dat op een bijeenkomst van de ANC-jongerenbeweging in 2010 werd gezongen door congreslid Julius Malema, waarin de tekst “Shoot the Boer” voorkwam, hetgeen weinig aan de verbeelding overlaat. Door deze actie werd hij wel uit de partij gezet, maar de toon was gezet. Het feit dat President Zuma het lied, zeven maanden na de veroordeling van Malema zong, werd destijds voor het gemak door de vingers gezien. Noch werd Malema het heel kwalijk genomen aangezien hij in 2015 zijn eigen oppositiepartij de Economic Freedom Fighters tot derde partij van het land wist te maken. Zelfde Nelson Mandela maakte zich destijds schuldig aan het zingen van n wraaklied teen blankes. Echter, toen de Afrikaner zanger Bok van Blerk in 2007 een lied maakte over generaal De La Rey (moeite waard om te kijken/luisteren!), was de wereld te klein. Het lied zou namelijk aanzetten tot gewapend verzet. Dat sinds het einde van Apartheid minstens 4.000 Afrikaners op Zimbabwaans-achtige wijze zijn vermoord, werd voor het gemak even vergeten… Ook onze politici willen hier niets van weten, zoals bleek uit verworpen moties van de PVV uit 2012, betreffende landonteigening en geweld jegens de boeren.

Het argument dat de blanken daar ook niets te zoeken hebben, valt ook nog wel eens. Echter, wanneer men kijkt naar de huidige stammen van Zuid-Afrika, dan valt op dat bijvoorbeeld de grootste stam, de Zoeloes met 28,1% (1709), later arriveerde dan Jan van Riebeeck (1652). En niet alleen de Zoeloes kwamen laat, maar ook de andere Bantoestammen hebben de oorspronkelijke Khoisanstammen pas 400 jaar voor de komst van de Europeanen verdreven.

Naast het geweld dat de blanke Afrikaners ondervinden, staan ook met name de jongeren achteraan de rij op de arbeidsmarkt, dankzij de positieve discriminatie van de zwarte bevolking. Ondanks dat zij last hebben van de nalatenschap van Apartheid, groeit het volksbewustzijn onder de Afrikaners. Dit blijkt onder andere uit het feit dat het album Afrikanerhart het beste verkochte Afrikaanse album was van 2010. Dat de ‘Trouw’ stelt dat “de boeren nog altijd de economische touwtjes in handen hebben”, mag dan wel zo wezen, maar naarmate de onteigeningen verder vordert, doet Zuid-Afrika als land het minder en minder goed. Dit blijkt onder andere uit de dalende levensverwachting van 64 naar 56. Verwonderlijk is het desalniettemin dat “In 2002, some 60% of black South Africans openly said life had been far better under apartheid (white minority rule) than their fellow black-rule (South Africa has been ruled by the African National Congress-ANC since the end of apartheid in 1994). Bovendien is er een groeiende groep blanken (op heden zijn de schattingen 400.000 op de 50 mln) in Zuid-Afrika die in erbarmelijke omstandigheden leven, omdat zij gediscrimineerd worden op leeftijd of ras. Om uiteindelijk toch met een positieve noot te eindigen, is het goed om op te merken dat niet iedereen er een dergelijk negatief beeld van de boeren op nahoudt. Rabelani Dagada (politicus en universitair docent) bijvoorbeeld stelde dat de Afrikaners geen dieven van het land zijn, maar een belangrijke bijdragen leveren aan de voedselveiligheid van Zuid-Afrika.

Voor meer info zie ook: https://www.facebook.com/boerekrisisaksie/

 

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Plaasmoorde, het begin van een burgeroorlog in Zuid-Afrika?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten