Hoe de PvdA de armen arm houdt

Diederik Samsom, Foto door Partij van de Arbeid [https://www.flickr.com/people/45328520@N02], CC BY 2.0 [https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/]
Facebooktwitter

Onder de leuze “de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen” roept de PvdA al jaren op tot geld afpakken onder het mom van “eerlijkheid” en “rechtvaardigheid”. De laatste variant daarop was te vinden het “nivelleringsfeest” van Spekman en Samsom bij de formatie van het huidige kabinet. Maar dat feestje mondt uit tot een grote deceptie voor de allerarmsten die de PvdA ermee denkt te helpen.

De armen zijn er niet mee geholpen als geld van de rijken wordt afgepakt, in tegendeel. Dat de PvdA zo’n proces rechtvaardig noemt is alleen nog niet het grootste probleem van dit geheel. Met een verhoging van de belastingen op arbeid, zelfs in de hoogste schaal, tref je die rijken niet eens. De allerrijksten vergaren hun rijkdom immers niet met arbeid maar met vermogen. Zij investeren en halen daar rendement op; het aantal loonslaven in de Quote500 is op één hand te tellen.

Om geld te maken heb je geld nodig. Maar het is juist het vergaren van een startkapitaal dat onmogelijk wordt gemaakt met ons progressieve belastingstelsel (dat nog verder wordt verergerd met nivelleringsoperaties). We hebben geen belastingen op rijk zijn, maar op rijk worden. Daarmee wordt voorkomen dat iemand met de capaciteiten en werklust kan opklimmen tot de hogere regionen. Als het aan de PvdA ligt, zal iemand die voor een dubbeltje geboren is, dat vooral blijven, ironisch genoeg juist door het nivelleren. Hard werken en overuren maken loont niet als je over dat meerverdiende loon direct meer dan de helft moet afdragen.

Nu lijkt de oplossing voor links voor de hand te liggen, en die geluiden beginnen ook steeds meer te ontstaan: verhoog dan de belastingen op vermogens. Maar ook daar pak je wederom de armen die willen opklimmen mee: Juist sparen wordt afgestraft. Als je zuinig leeft en veel werkt hou je daardoor nog amper meer over dan iemand die dat niet doet. Met minder dan vijfentwintig duizend euro ben je in Nederland al als een rijke. Doordat een eerste huis daar niet onder valt, worden daarbij huurders (die vaak al armer zijn) ook nog eens harder gepakt; iemand met een huurhuis en dertigduizend euro spaargeld wordt in dit land zwaarder belast dan iemand met een huis van een miljoen en twintig duizend euro op de bank. Bij alles boven de vijfentwintigduizend euro wordt er in Nederland uitgegaan dat je een fictief rendement haalt van 4 % waar vervolgens 30 % belasting over moet worden betaald. Maar vergeten wordt dat zij die veel geld hebben hogere rendementen halen dan zij met een lager vermogen. Maar belangrijker; voor een iemand met meer geld zal het eerder lonen om een fiscalist in te huren, die kan dat ook betalen. De middenklasse en alles wat daaronder zit heeft die luxe niet.

Overigens is daarbij niet alleen de PvdA de schuldige, alle linkse partijen, van SP tot GroenLinks, hebben het over een “eerlijkere verdeling”. Maar waarom zijn dan ook zij voorstander van een systeem waarbij de armste tien en twintig procent van Nederland veertig procent belasting over hun inkomen betaald? (zoals nu het geval is) Is dat eerlijk? Is dat rechtvaardig?

Met het nivelleringssysteem wordt dus vooral voorkomen dat de armeren enig uitzicht houden om uit die situatie te komen. Maar zou dat eigenlijk niet de eerste prioriteit moeten zijn? Inkomensverschillen zijn helemaal niet erg, ze zijn de drijvende kracht achter ambitie. Wat echter veel belangrijker zou moeten zijn, juist ook voor de linkse partijen, is inkomensmobiliteit; hoe makkelijk je van een dubbeltje een kwartje wordt. Is er dan niets om de armen een steuntje in de rug te geven? De oplossing lijkt zo simpel en is dat ook; verlaag de belastingen over de hele linie.

Juist dan loont hard werken weer, juist dan kan er weer kapitaal opgebouwd worden door hen die dat nog niet hebben. Maar de linkse partijen lijken zoveel van de armen te houden dat ze er het liefst zoveel mogelijk van hebben. Ironisch genoeg helpen juist belastingen op de rijken daarbij om de armen arm te houden en te voorkomen dat middenklassers door kunnen stromen naar de hogere klassen.

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Hoe de PvdA de armen arm houdt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten