10 voorbeelden waarbij vuurwapens levens redden

Facebooktwitter

Na elke grote schietpartij (die overigens vaak plaatsvinden in gebieden waar vuurwapenbezit verboden is) wordt de schuld bij de vuurwapens gelegd. In veel meer gevallen redden vuurwapens levens bij een mogelijke slachting. We hebben daarom een lijstje opgesteld van tien gevallen waarin vuurwapens levens redden bij grote schietpartijen die veel slechter af hadden kunnen lopen. Dit zijn tien willekeurige gevallen van de afgelopen vijf jaar, er zijn nog tientallen gevallen zoals deze.

1: Conyers, Georgia, 1 juni 2015: Bij een drankwinkel in de buurt van Atlanta opende Jeffrey Scott Pitts het vuur op de winkeleigenaar die hem weigerde drank te verkopen. Daarna viel hij de klanten aan. Een van de klanten droeg een vuurwapen bij zich en vuurde dat, nadat hij een tijd op de grond lag, op Pitts. Daarna droop Pitts af waarmee de aanval eindigde zonder dat er nog meer slachtoffers vielen. Hij vluchtte naar het huis van zijn ouders, waar hij vervolgens ook nog op schoot, waarna hij door de politie werd doodgeschoten.

2: Chicago, Illinois, 17 april 2015: Everardo Custodio opende het vuur op een menigte in Logan Square, Chicago. Een Uber-chauffeur die in de buurt was hoorde de schoten, pakte zijn (verborgen en legale) vuurwapen en schoot zes keer op Custodio die daarmee onschadelijk werd gemaakt. Later werd Custodio naar het ziekenhuis gebracht, hij overleefde de schoten. Er vielen geen slachtoffers.

3: Philadelphia, Pennsylvania, 22 maart 2015: In een kapperszaak kregen een aantal mensen ruzie waarop een veertigjarige man zijn wapen tevoorschijn haalde en begon te schieten op de kappers en klanten. Iemand van buitenaf hoorde de schoten, pakte zijn eigen (legale) pistool en schoot de aanvaller in zijn borst. De aanvaller overleefde het niet, de kappers en klanten wel.

4: Darby, Pennsylvania, 24 juli 2014: In een ziekenhuis vermoorde een psychiatrisch patiënt zijn begeleider en wilde vervolgens zijn psychiater vermoorden met zijn vuurwapen. De politie vermoedde dat hij daarna van plan was meer mensen in het ziekenhuis te vermoorden, onder andere omdat hij nog 39 kogels over had. De psychiater haalde echter zijn eigen vuurwapen tevoorschijn en vuurde terug, waardoor de aanval werd gestopt. Omdat het ziekenhuis een gun free zone was, was het vuurwapen van de psychiater niet toegestaan in het ziekenhuis, maar het redde wel zijn leven en mogelijk dat van vele anderen.

5: Austin, Texas, 30 april 2014: Op een bouwplaats in Austin opende een voormalige medewerker die kort daarvoor ontslagen was, het vuur op zijn ex-collega’s. Twee mensen raakten gewond. Zijn baas opende daarop het vuur op de aanvaller die daarmee onschadelijk was gemaakt. Zowel de aanvaller als de baas raakten zwaargewond maar overleefden de schietpartij.

6: Portland, Oregon, 16 januari 2014: Thomas Eliott Hjelmeland werd na grove en racistische opmerkingen niet toegelaten tot een stripclub in Portland. Daarop keerde hij gemaskerd met een vuurwapen terug. Hij drong binnen tot de stripclub en schoot daar op een portier, een klant en een serveerster. Een andere portier schoot met zijn (legale en verborgen) vuurwapen terug. Hjelmeland overleefde dat niet.

7: Clackamas, Oregon, 11 december 2012: In het winkelcentrum van Clackamas, in de buurt van Portland, begon Jacob Tyler Roberts aan een schietpartij. Daarbij kwamen twee mensen om het leven, één raakte zwaargewond. Een klant van het winkelcentrum pakte haar (legale) vuurwapen tevoorschijn en richtte het op Roberts maar durfde niet te schieten uit angst omstanders te raken. Toch was het al genoeg; Roberts pleegde kort daarop zelfmoord.

8: Aurora, Colorado, 24 april 2012: Bij een kerk in de buurt van Denver ramde Kiarron Parker met zijn auto een geparkeerde auto. Toen een aantal kerkgangers hem wilden helpen schoot hij op hen waarbij hij de moeder van de dominee doodde. Een politieagent buiten dienst, een neef van het slachtoffer, ook een kerkganger, schoot de aanvaller dood.

9: Salt Lake City, Utah, 26 april 2012: Kiet Than Ly kocht een mes in een supermarkt en begon vervolgens willekeurige mensen neer te steken. Na twee slachtoffers greep een (legale) vuurwapenbezitter, die het gegil hoorde, in. Hij richtte het vuurwapen op de aanvaller en dwong hem zonder te schieten naar de grond waarmee hij onschadelijk was gemaakt.

10: Spartanburg, South Carolina, 26 maart 2012: Jesse Gates stapte met een shotgun een kerk in South Carolina binnen waar net een dienst was begonnen. Daarvoor had hij de achterdeur op slot gedaan. Toen hij zijn shotgun tevoorschijn haalde en richtte op de dominee, richtte een kerkganger zijn (legale) wapen op hem waarna hij kon worden overmeesterd door de dominee en andere kerkgangers.

Facebooktwitter

5 Comments on "10 voorbeelden waarbij vuurwapens levens redden"

 1. zwak verhaal, in een van de eerste regels haal je jezelf al onderuit:
  “In veel meer gevallen redden vuurwapens levens bij een mogelijke slachting”
  waarna je 3 jaar terug moet om aan 10 voorbeelden te komen, er zijn veel makkelijker voorbeelden te vinden van schietpartijen
  En vergeet niet de ongelukjes; pistolen die per ongeluk afgaan.

  • Dit artikel gaat puur en alleen over de zogenaamde “spreekillings” waarvan er de laatste jaren een aantal plaatsvonden. Ja, er zijn ook andere schietpartijen, ja, er gebeuren ook ongelukken met wapens, maar daar gaat dit artikel niet over, dat is een hele andere discussie.

 2. Dit artikel slaat natuurlijk nergens op. Met een vuurwapenverbod zouden de aanstichters in veel van deze gevallen überhaupt geen geweer bij zich hebben gehad en zouden deze incidenten niet eens hebben plaatsgevonden.

  • Jasper de Groot | 3 april 2016 at 23:18 | Beantwoorden

   Zoals in Nederland massaslachtingen niet voorkwamen? (Tristan van der Vlis, Karst Tates) Of zoals in China (met een volledig vuurwapenverbod) niet in eenzelfde mate als in de VS schietpartijen, steekpartijen plaatsvinden? Mensen met kwade bedoelingen ontwapen je niet met wetten, goedwillende mensen wel.

 3. Jan van Eechoud | 29 juli 2016 at 19:28 | Beantwoorden

  “Met een vuurwapenverbod zouden de aanstichters in veel van deze gevallen überhaupt geen geweer bij zich hebben gehad”
  Tuurlijk……Criminelen zijn als de dood voor een strafblad en zullen over elkaar heen buitelen om hun wapens in te leveren…. bij linkse gekkies…. hahaha….

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten