Uit het handboek der progressieven: Hoe betaalt u uw linkse hobby’s?

Comrades Engels, Marx, Lenin and Che, Foto door Nagarjun Kandukuru, CC BY 2.0 [https://creativecommons.org/licenses/by/2.0]
Facebooktwitter

Als linkse intellectueel heeft u het vast al vaak meegemaakt. U heeft een idee, een briljant idee uiteraard, maar het gewone volk wil maar niet inzien dat uw idee gewoon het beste is voor iedereen. Alsof ze zelf weten wat goed voor ze is en daar helemaal geen overheid voor nodig hebben. Hoe komen ze erop? Vermoedelijk heeft het er iets mee te maken dat mensen hun informatie tegenwoordig maar overal vandaan halen en niet alleen uit onze kwaliteitskranten. Op zich heel demokraties allemaal, maar niet echt wat we in gedachten hadden toen we tijdens de lange mars het journaille in onze zak staken.

Het gevolg is dat er nu veel meer lastige vragen gesteld worden, die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Zoals: hoe gaat u dat betalen? In dit hoofdstuk helpen wij u met de beantwoording van die vraag.

Publiek geld moet natuurlijk verstandig besteed worden, er moet verantwoording over worden afgelegd en er moet efficiënt mee om worden gegaan. Nadat de kosten voor uw nieuwe plan zijn geraamd, liefst aan de ruime kant zodat het daarna alleen maar mee kan vallen, is het dus van groot belang om de overheidsfinanciën nog eens goed door te lichten. Door te snijden in overbodige, inefficiënte en ineffectieve programma’s kunt u het benodigde geld vrijmaken om uw plan budgetneutraal door te voeren.

Nee, dat is gekkigheid natuurlijk. Wat u eigenlijk doet is: u verzint gewoon een nieuwe belasting! Liever geen belasting op activiteiten of goederen die te maken hebben met datgene wat u van plan bent. Veel beter is het om de kosten af te wenden op zaken waar u als progressief toch niet zoveel mee heeft. Succesvolle bedrijven kunnen met miljarden tegelijk bijdragen aan uw ideale wereld, maar dat is wel wat omslachtig.

Om een concrete suggestie te doen: automobilisten zijn een prima doelwit. De benzineprijzen bestaan toch al voor meer dan de helft uit belastingen en accijnzen. Dat kan dus altijd nog verder omhoog. En daarvan kunt u dan mooi in het openbaar vervoer investeren. Of, om maar iets te noemen, u betaalt er een vluchtelingencrisisje van. Niet dat het nu specifiek automobilisten waren die de grenzen hebben opengezet, of daar baat bij hebben, maar ze kunnen daar best voor betalen. Want open grenzen vinden wij leuk, en auto’s vinden wij stom. Win-win dus. Wir schaffen das wel eventjes!

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Uit het handboek der progressieven: Hoe betaalt u uw linkse hobby’s?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten