Die enge witte Oscars

Facebooktwitter

De nominaties waren nog geen uur binnen of de eerste klachten waren al binnen [1]: de Oscars zijn niet divers genoeg, wij hebben een chronisch tekort aan etnisch diverse films en er moet daarom meer diversiteit in de oscarnominaties komen. Zoals gebruikelijk openen de meer sociaal bewuste Twitteraars hun salvo, waar ze verontwaardiging kunnen veinsen, gevolgd door de meeste kranten die meespringen op de sociale gerechtigheidstrein (de New York Times [2], de Washington Post [3] en de Los Angeles Times [4] hebben allemaal al hun duit in het zakje gedaan). Vervolgens brachten de 24 uurs nieuwsnetwerken minus Fox News allemaal een panel van diversiteitspropageerders voort, om het circus compleet te maken. Al wat nu rest is de ‘analyse’ van linkse opiniesites die ons vertellen dat de jury van de oscars exclusief uit enge witte mannen bestaat, een tandeloos grapje over de situatie tijdens de ceremonie zelf, en het feestje is compleet.

Los van het feit dat de Oscars een masturbatoir feestje is voor omhoog gevallen snobs die met man en macht het sociale issue du jour proberen te vinden om een standbeeldje te winnen dat kennelijk prestige kent (meest transparante voorbeeld: The Danish Girl), en zijn ze gestoord voor het negeren van film van het jaar Sicario, toont de ophef over het melanineratio van de oscars een toenemend fenomeen aan. We zien steeds vaker dat de daadwerkelijke meriten van niet alleen films, maar ook de bezetting van banen, verenigingen, en zelfs een compleet meritocratische website als Wikipedia [5] in de ogen van een vrij vocaal segment van de bevolking ondergeschikt zijn aan hoe deze etnisch zijn samengesteld.

Bij de oscars komt dit boven in de lijn van argumentatie over de films die dan genomineerd zouden moeten worden. Genoemd worden vooral Straight outta Compton, de film over de Hip-Hop groep N.W.A., en Creed, een spin-off film van Rocky over de zoon van Apollo Creed. Beide films zijn trouwens genomineerd, maar niet voor de juiste categoriën, en dat is schandalig. In veel van de artikelen wordt verteld dat ze ten eerste divers zijn, en daarbij ook kwalitatief goed, en niet andersom. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer films die genegeerd zijn, maar die voldoen niet aan het diversiteitsquota en verdienen daarom niet dezelfde mate van woede.

Maar wat als deze films wel een nominatie hadden gekregen? Was het dan niet heel voorspelbaar geweest dat er máár twee diverse films genomineerd waren, en máár twee etnisch niet-witten in de twintig acteursnominaties? Iets wat elk voorgaand jaar, zonder uitzondering is gebeurd? Wat als nou oprecht iemand The Martian beter vond dan Creed, of Bridge of Spies beter dan Straight outta Compton, maakt dat hem dan automatisch een racist omdat hij heeft bijgedragen aan een proces wat sommige mensen op hysterische wijze ‘geïnstitutionaliseerd racisme’ noemen?

Zelfs al is het waar dat Straight outta Compton en Creed ten onrechte niet genomineerd zijn (Persoonlijk, ik heb creed nog niet gezien maar Straight outta Compton was wel fantastisch), dan zou dat moeten zijn omdat hun kwaliteit genegeerd wordt, en niet omdat de andere nominaties niet divers zijn. Dat Idris Elba een nominatie verdiend had niet vanwege de kleur van zijn huid, maar omdat het een fenomenale acteur is. Dat klinkt misschien heel vanzelfsprekend, maar in een wereld waarin een groeiende groep mensen beweert dat als een samenstelling van individuen niet een accurate representatie is van de maatschappij dat dit altijd racisme is (ongeacht context) is dat niet meer zo.

 


 

[1]: http://www.hollywoodreporter.com/news/oscar-nominees-include-zero-nonwhite-855751

[2]: http://www.nytimes.com/2016/01/14/movies/oscars-the-revenant.html

[3]: https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2016/01/15/why-are-the-oscar-nominees-so-white-because-the-academy-doesnt-want-to-change/

[4]: http://www.latimes.com/entertainment/movies/moviesnow/la-et-mn-all-white-oscar-acting-nominees-20160114-story.html

[5]: http://www.eenvandaag.nl/index.php/binnenland/trending-vandaag/64461/trendingvandaag_jarig_wikipedia_is_te_wit_

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Die enge witte Oscars"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten