Lieve Mariëlle

Mariëlle Tweebeeke, beeldfragment Nieuwsuur
Facebooktwitter

Geschreven door Leendert Ambtman.

Lieve Mariëlle Tweebeeke,

Ik kan me de opmerking “u kijkt zo lief’ van Jan-Peter Balkenende en de ophef daarover nog goed herinneren. Ik zat op dinsdagavond 5 januari naar je te kijken bij nieuwsuur en het item ging over de dreiging van een nieuwe, werkloze onderklasse van asielzoekers. (Vanaf 9:28 begint het item.) Je hebt een ‘vraaggesprek’ met Stef Depla en het geheel wordt nader toegelicht met een reportage waarin de onderzoekers van ‘Geen tijd verliezen. Van opvang naar integratie van asielmigranten’ en Syrische vluchtelingen aan het woord kwamen. Eén van de twee geportretteerde vluchtelingen is de Syrische tandarts Rami Saab (vanaf 11:42). De eerste beelden zijn van 29 december 2014 en de man is dus al langer dan een jaar in Nederland. Hij zou graag dichter bij een universiteit willen wonen, zodat hij zijn kennis om, als tandarts aan de slag te kunnen, op peil kan brengen.

Mariëlle, wist je dat Paul Herfs schat dat slechts 15% van de naar Nederland gevluchte artsen daadwerkelijk hier als arts aan de slag gaat? Wist je dat in Marokko, een met Syrië redelijk vergelijkbaar land, niet zo lang voor de Arabische lente op basis van een regionaal onderzoek een landelijke schatting is geweest naar de gediplomeerdheid van tandartsen? Er werd geschat dat het merendeel van de tandartsen niet gediplomeerd werkte. Er zouden 3700 gediplomeerde tandartsen en 7000 ongediplomeerde tandartsen werken. Wist je dat het UAF (de stichting voor vluchteling-studenten), waarnaar hoogopgeleiden door het COA verwezen worden, de afgelopen 10 jaar 27 gevluchte tandartsen heeft begeleid waarvan er nu 8 werkzaam zijn als tandarts? Wist je dat je in Nederland zes jaar lang een dure, universitaire opleiding tot tandarts moet volgen?

Mariëlle, viel je ook op dat de tandarts gebrekkig Nederlands sprak en zijn zoon aan het einde het interview overnam? Nam je ook aan dat dat kwam, omdat de zoon beter Nederlands sprak en begreep dan zijn vader? Vroeg jij je ook af of Rami met zijn gebrekkige Nederlands wel een volledige of gedeeltelijk, Nederlandstalige, universitaire opleiding tot tandarts zou kunnen volgen? Viel je ook op dat Rami minimaal de 50 gepasseerd was en dichter bij de 60 was? Vroeg jij je ook af hoe lang hij nog zou moeten studeren om zijn Nederlandse schrijven en lezen op universitair niveau te brengen en daarna nog een gehele of gedeeltelijke universitaire opleiding tot tandarts af te ronden? Vroeg jij je ook af hoeveel jaren Nederland dan nog gebruik zou kunnen maken van zijn diensten als tandarts als Rami dit lange en lastige traject met goed gevolg zou hebben afgelegd? Vroeg je je ook niet af of Rami hier ooit als tandarts aan de slag zou gaan?

Mariëlle, staat Rami niet symbool voor al die Syriërs die hier met veel verwachtingen naar toe zijn gereisd? Weet je dat de onderzoekspopulatie van ‘Geen tijd te verliezen’ uit de goede jaren negentig was en dat in deze economisch moeilijk tijd waarbij winkelstraten leeg raken en sprake is van verregaande automatisering en robotisering de uitgangspunten veel slechter zijn? Weet je dat er in Duitsland een onderzoek is geweest en dat de onderzoekend professor heeft gesteld dat 2/3 van de Syriërs, en waarschijnlijk ook Syrische vluchtelingen, als praktisch analfabeet kan worden beschouwd? Wat gaat er gebeuren met al die fietsenmakers, masseurs en kappers waar we zelf absoluut geen gebrek aan hebben? Hoe worden de verwachtingen van al deze vluchtelingen gemanaged? En wat gaat er gebeuren als deze mensen massaal teleurgesteld raken in de Nederlandse samenleving, omdat het leven totaal niet aan hun verwachtingen voldoet?

Mariëlle, waarom liet je Stef Depla wegkomen met één of ander wauwelverhaal over onbenut talent en stelde je geen kritische vragen over zijn ontzettend naïeve en ver van de realiteit staande verhaal? Weet je dat ik op nieuwsuur ook een item zag over het gevaar dat de onafhankelijkheid van de Poolse publieke omroep liep door de in Polen nieuwe voorgestelde mediawet? Wist je dat ik naar aanleiding van jouw vraaggesprek met Stef Depla dacht dat er in Nederland geen gevaar voor zou zijn, omdat het al lang zo ver is? Mariëlle, weet je dat ik naar aanleiding van jouw onkritische, journalistieke benadering van zo’n belangrijke ‘uitdaging’ voor de Nederlandse samenleving vooralsnog geloof dat je er alleen maar zit omdat je zo lief kan kijken.

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Lieve Mariëlle"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten