Bij Kamervoorzitterschap is afkomst belangrijker dan capaciteiten

Facebooktwitter

We hebben een nieuwe Kamervoorzitter en we noemen haar Khadija Arib (PvdA). Onder linkse mensen wordt dat als een heugelijk feit gezien omdat zij van Marokkaanse afkomst is, door sommige rechtse mensen wordt Arib ervoor beschimpt. Het is een vreemde constante in de strijd voor een ambt dat bovenal boven alle partijen moet staan. Maar niet alleen de nationale afkomst speelde hier een rol, politieke afkomst nog veel meer. De uiteindelijke strijd ging tussen een PvdA’er en VVD’er Ton Elias. De verkiezingsuitslag toont vooral aan dat voor het Kamervoorzitterschap afkomst inmiddels belangrijker is dan inhoudelijke capaciteiten.

Zowel Arib als Elias zijn geen hoogvliegers. Arib was jarenlang een van de meest onzichtbare Kamerleden. Ze kwam al in 1998 in de Kamer maar kreeg pas bekendheid toen Wilders haar aanviel over haar lidmaatschap in een adviescommissie voor de Marokkaanse Koning. Als ondervoorzitter kreeg ze al veel kritiek op haar kwaliteiten. De PvdA zou haar uiteindelijk vooral om haar afkomst nomineren. In Den Haag wordt gefluisterd dat een plaagstoot in de richting van Wilders daarvoor de belangrijkste reden was. Een vreemde reden om iemand naar het hoogste ambt in het parlement te duwen. Vanuit VVD, CDA en D66 werd dan ook druk gezet op de PvdA om een andere kandidaat naar voren te schuiven.

Van Elias wordt wel eens beweerd dat hij het grootste ego heeft van alle Kamerleden, een beroep waar een groot ego bijna in de functiebeschrijving staat. Hij werd onder meer bekend toen hij als voorzitter van de commissie die de ICT-problematiek bij de overheid moest onderzoeken, niet wist wat een IP-adres was. Later plaatste hij een wat dommige tweet waaruit weer bleek dat hij zijn beleidsterrein niet onder controle had.

Van Toorenburg, de CDA’er die zich ook in het gevecht mengde, was de grote onbekende, maar ook de minst betwiste kandidaat, en daarmee de outsider met een goede kans. Tegen mijn verwachting in werd zij het niet.

Bovenal is het jammer dat Martin Bosma geen eerlijke kans heeft gekregen. Het lag natuurlijk wel een beetje voor de hand, met het halve cordon sanitaire dat in Nederland om de PVV hangt, maar toch. Het zou niet de eerste keer zijn dat een controversieel Kamerlid het tot voorzitter schopt. Rad Kortenhorst was van eind jaren ’40 tot begin jaren ’60 maar liefst vijftien jaar Kamervoorzitter (in de laatste vijftien jaar hebben we er nu vier gehad). Dat deed hij tot ieders tevredenheid met veel humor maar ook rechtvaardigheid, stijl en timing. Maar wat veel mensen vergeten, is dat hij in de periode daarvoor het de toenmalige Kamervoorzitter vaak moeilijk maakte.[1]

Bosma is ook zo’n controversieel Kamerlid, van een controversiële partij bovendien. Maar tegelijkertijd is het iemand die als ondervoorzitter in de Kamer zeer gewaardeerd werd. Door tal van deskundigen die tegen de politiek aanhingen, van Roderik van Grieken, de directeur van het Nederlands Debat Instituut tot RTL parlementair verslaggever Jos Heymans, van het Algemeen Dagblad tot GeenStijl. Toch kreeg hij het kleinste aantal stemmen en dat zegt wel iets over de huidige verhoudingen in de Kamer.

Dat de verkiezing zo lang duurde zegt ook wel iets: er was een gebrek aan capabele kandidaten (buiten de onverkiesbare Bosma). Ook de verkiezing van de later geflopte Van Miltenburg had vier stemrondes nodig, ook daarbij werd vooraf al getwijfeld aan de kwaliteiten en bovendien; bij zowel Van Miltenburg als Arib was het Kamervoorzitterschap een goedmakertje voor een misgelopen staatssecretarisschap. De Kamer zal het nooit leren.


 

[1] Peter Bootsma en Carla Hoetink, Over Lijken. Ontoelaatbaar taalgebruik in de Tweede Kamer ( Amsterdam 2006), 108-114.

Facebooktwitter

1 Comment on "Bij Kamervoorzitterschap is afkomst belangrijker dan capaciteiten"

  1. Het NOSjournaal vertelde al voordat de stemming begon dat Bosma het zeker niet zou worden vanwege ‘nepparlement’. Dus dat hele tv nepcircus met estafette lopen van 150 man over 4 rondes met oranje papiertjes was overbodig. Naast Bosma het bos in sturen was er nog een andere prioriteit en argument om Arib te keizen. De linkse partijen maar ook de VVD en D66 zijn het niet eens met de weerstand van het volk tegen het asielbeleid, de AZC’s en de migranten. Door voor de Arabische Arib als nieuwe Nederlander te kiezen wil het een belangrijk signaal naar de burger afgeven. ‘Fuck You, onze wil is wet, niets met het volk te schaften!’ De dubbele nationaliteit doet er zogenaamd niet toe. Alleen wanneer je het twitter acount van Arib bekijkt zie je vooral Marokko, Marokko en Marokko. Voor zover je nog twijfelt waar haar loyatiteit, haar hart en haar gedachten zijn. Tijdens de verkiezing twitterde ze dat ze het debat verschrikkelijk vond dankzij de PVV. Voor het debat had ze aangekondigd de term ‘nepparlement’ niet te zullen pikken. Daarmee zegt ze dus niet onpartijdig te zullen zijn naar een partij die nu representatief is voor zeker 41 zetels in de opinie. Daarmee spuugt ze half Nederland in de bek. Nederland heeft wel een mooi inkijkje gekregen in de politieke slangenkuil, het dissen van de PVV, het niet nastreven van kwaliteit, het discrimineren op basis van wettelijk toegestane overtuigingen en politieke voorkeur en het spelen op de man. Of misschien wel het discrimineren van de man. De PVV zal hierdoor alleen maar groeien. Ook nu voor veel mensen duidelijk is geworden dat de PVV met Bosma een zeer goede kandidaat van goede kwaliteit en integriteit in huis heeft. De PVV die toch al een beetje een partij van 1 issue en 1 man lijkt komt hierdoor breder over.

    En meteen na die verkiezing het debat over Marokko. Zodat het niet de 1e klus van Marokkaanse Arib zou zijn als adviseur van de Marokkaanse koning.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten