Erik van Muiswinkel na Keulen: thee zetten!

Erik van Muiswinkel, beeldfragment Cojones
Facebooktwitter

Geschreven door Peter Reedijk.

In het tv programma Cojones wendde Erik van Muiswinkel zich plechtig tot de camera met een boodschap van “links Nederland” voor “rechts Nederland”. Aanleiding was uiteraard de massa aanrandingen die in verschillende Europese steden plaatsvonden tijdens de nieuwjaarsnacht. En de boodschap was uiteraard dat links Nederland het wel even op gaat lossen, terwijl rechts Nederland gefeliciteerd werd met de barbaarse aanval in Keulen, want rechts Nederland hoopt alleen maar “dat de hele zaak zo snel mogelijk ontploft, want dan hebben we gelijk.” (Als u het zichzelf aan wilt doen kunt u het hier terugkijken, vanaf 24:50.)

Als je de standpunten van je tegenstander onderuit wilt halen, is het natuurlijk erg makkelijk om die standpunten eerst zelf te verzinnen, maar dat was nog niet eens het voornaamste van wat er mis was met deze monoloog. Nee, Van Muiswinkel drukte ons op het hart dat links heus wel dezelfde problemen ziet als rechts, en dat we het dus eigenlijk met elkaar eens zijn. U weet wel, de problemen die van links decennialang niet benoemd mochten worden. De feiten die verzwegen moesten worden omdat het wel eens racisme zou kunnen opwekken. Maar nu zei Van Muiswinkel expliciet: “Wij vinden de islam ook een enge godsdienst en de politieke islam vinden wij ook levensgevaarlijk. Ik loop ook een straatje om als ik een groepje van die jongens zie staan.”

Allemaal prettig om te horen, maar meneer Van Muiswinkel, u bent wel erg late to the party. Wat er momenteel gebeurt in Europa is precies datgene waarvoor rechts al jaren waarschuwt en waar links al even zo lang niets van wilde weten. U probeert u zich nu standpunten toe te eigenen waarvoor rechts stelselmatig verketterd werd, alleen maar om gezichtsverlies te voorkomen. Het ontstaan van ghetto’s, van criminele bendes op etnische en / of religieus-culturele grondslag, de import van achterhaalde denkbeelden over vrijheid en gelijkheid en de toenemende onveiligheid van wie die vrijheid liefheeft. Het zijn ontwikkelingen die al lang werden aangekondigd, maar niet zoals u het doet voorkomen door links, dat elke kritiek op haar multiculturele droom consequent afdeed als racisme.

Linkse erkenning van deze problemen kwam alleen na langdurige druk van rechts, met wat hulp van de keiharde realiteit. Daarmee zijn we in ieder geval verder dan Duitsland, waar iedereen die de massa-aanrandingen veroordeelt zonder plichtmatig toe te voegen ook tegen racisme te zijn, nog steeds automatisch in het kamp van racisten wordt geplaatst. (Toen ik de demonstranten in Keulen zag met bordjes Gegen seksuelle Gewalt / Gegen Rassismus hoopte ik even dat daarmee gedoeld werd op het overduidelijke racisme van de aanranders, maar ik denk dat we allemaal wel beter weten.)

Maar goed, meneer Van Muiswinkel: u zei zelf al, we zijn het nu in ieder geval met elkaar eens dat er een probleem is. Daarvoor moesten even in enkele uren tijd een paar honderd vrouwen worden aangerand en beroofd, maar dan hebben we ook wat! Of toch niet? Want u besluit uw verhandeling met de mededeling dat links het probleem gaat oplossen. En wel “met overleg en onderwijs en overtuiging en met thee drinken”. Ja, precies die term weer! Oftewel: meer van hetzelfde. Het is linkse logica ten top, want als thee drinken ons deze problemen heeft gebracht dan moet thee drinken toch ook de oplossing zijn.

“Gefeliciteerd, rechts Nederland, met Keulen. Deze week is voor jullie.”

Ik moet u echt teleurstellen. Keulen is geen overwinning voor rechts. Als u bedoelt dat rechts hiermee gelijk heeft gekregen dan klopt dat, maar dat was al langer aan de gang. Ik kan u echter verzekeren dat gelijk krijgen nog nooit zo onprettig heeft gevoeld. Wat er in Keulen, Hamburg en Stuttgart is gebeurd (en net voorkomen in Zürich en Helsinki) is precies het logische gevolg van jarenlang “thee drinken”. Als u zich oprecht zorgen maakt over de problemen die u benoemde dan moet u ook kritisch kijken naar hoe die problemen ontstaan zijn. De dialoog is een prettig instrument voor de moslims, asielzoekers en immigranten die mee willen doen in onze samenleving. Het werkt echter niet bij de hordes niet-integrerende, in zichzelf gekeerde, radicaliserende groepen. Dat u dat nog steeds weigert in te zien is ofwel gevaarlijk naïef, ofwel bewust misleidend. Ook wat dat betreft dus: meer van hetzelfde.

 

Facebooktwitter

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten