Leve de drone

MQ-9 Reaper foto van Luchtmacht van Staff Sgt. Brian Ferguson)
Facebooktwitter

De drone kreeg bekendheid als een nieuwe toevoeging aan militaire magazijn van de Amerikanen. Hoewel de Israëli’s al in de jaren 80 observatie drones gebruikten, zijn ze vooral vanaf de Iraq oorlog veelvuldig in het nieuws geweest. De op afstand bestuurbare vliegtuigen werden daarmee ook berucht. Drones waren in eerste instantie observatie-middelen, maar ontwikkelden zich snel tot een nieuw wapenplatform. Een discussie over het gebruik van (militaire) drones kwam zo op gang.

In de VS ging de discussie bijvoorbeeld over Amerikaanse staatsburgers die zonder proces werden gebombardeerd met drones, en over bombardementen waarbij veel omstanders omkwamen (en soms geen daders). In Nederland spits de discussie zich meer toe op de privacy, vliegende smartphones zouden wel eens te veel van het goede kunnen zijn.

Drone is de populaire benaming voor Unmanned Aerial Vehicles (UAV’s). Het zijn kleine luchtvaartuigen die nu nog vooral op afstand bestuurd worden door een piloot, met behulp van artificiële intelligentie. Drones komen in verschillende maten: de Reaper op de afbeelding heeft een vleugelwijdte van twintig meter en een bereik van 2000 kilometer, terwijl er ook juist zeer kleine drones bestaan, zoals de Parrot die je op je hand kunt houden.

Militaire doeleinden

In de militaire luchtvaart was een drone nog niet zo lang geleden alleen een vliegend oefendoel. Deze herkomst zegt veel over het waarom de UAV’s zo handig zijn. Ze kunnen worden ingezet in gevaarlijke situaties, zonder de levens van piloten in gevaar te brengen. Straaljagers en bommenwerpers zijn mooie staaltjes techniek, maar verder ook zeer duur. Ze inzetten in asymmetrische oorlogen tegen infanterie en jeeps is niet bepaald kosteneffectief. Een f-16 verliezen door een IS-raket is ook behoorlijk zonde. De Reaper (zie plaatje) kost slechts zeventien miljoen dollar. Een ander voordeel is dat ze een stuk langer in de lucht kunnen blijven. Het bedrijf QinetiQ Zephyr heeft een zonneceldrone gebouwd die 336 uur in de lucht kan blijven.

Met deze voordelen is de drone een noodzaak geworden voor moderne militaire operaties. Als de gevoerde oorlog rechtvaardig is, en de missie waarin de drone kan worden gebruikt dat ook is, zou het slecht zijn om drones niet te gebruiken. In een artikel in The Journal of Military Ethics beschreef Bradley J. Strawser dit als een voorbeeld van het ‘principle of unnecessary risk’. Waarom zou je de levens van je militairen in gevaar brengen als je ook een vervangbare drone kunt inzetten?[1] Vanuit het individualisme waarin elk individu als onvervangbaar wordt gezien is die vraag niet zo makkelijk te beantwoorden.

De weerzin tegen militaire drones is misplaatst. De verkeerde toepassing van een middel ligt aan de mensen die het gebruiken. Voor die weerzin die voortkomt uit een algemene afkeer jegens militaire zaken is een ander artikel nodig.

Vele andere doeleinden

De voordelen van de drone gelden ook voor de samenleving die door (de Amerikaanse) defensie beschermt wordt. Het mooie aan onze (helaas zeer beperkte) vrije markt is dat creatieve personen de kans hebben om een nuttig middel uit één context toe te passen op een andere. In de VS is, ondanks tegenwerkende regulering, een industrie ontstaan van bedrijven die de drone technologie omzetten naar civiele, professionele en recreatieve doeleinden.[2] Politie en boeren kunnen beter surveilleren.

Met goede camera’s leveren drones unieke beelden voor films, reclames en zo meer. Eerste hulp drones kunnen snel een AID brengen bij iemand met een hartaanval. Amazon werkt aan bezorg-drones. Wetenschappers van NASA gebruiken drones om orkanen te bestuderen – ook hier geldt het principe van onnodig risico van Strawser. In Bosnië worden drones gebruikt om mijnen te helpen opruimen. Consumenten kunnen met hun drones filmen, rondvliegen, racen, of in combinatie met een virtuele realiteit bril de aarde vanuit vogelperspectief ervaren, zoals in dit filmpje:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/T0pHoF_FX5E” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Privacy en criminaliteit

Behalve deze interessante ontwikkelingen zijn er ook vragen te stellen, met name over privacy en terrorisme. Privacy is een complex onderwerp, en nieuwe technologie betekent ook nieuwe vormen van misbruik. Ik denk dat de oplossing voor beide zaken ligt in het registreren van de drones op de naam van de eigenaar. Een digitaal nummerbord zou daarvoor handig zijn. Dat in combinatie met private drone-beveiliging, zoals registratie van drones in buurt, en politie-drones zal denk ik in grote lijn de oplossing zijn. Bestaande wetsprincipes toepassen op nieuwe technologie is ondertussen niet bepaald een nieuwigheid meer: In het openbaar filmen mag, stalken en huisvredebreuk mag niet.

Conclusie

Drones bieden vele voordelen. In militair opzicht is de drone onmisbaar geworden. Ook de rest van de samenleving zal verrijkt worden door de mogelijkheden die de steeds beter wordende drones bieden. Een snelle aanpassing van wetgeving voor luchtvaartuigen, en verdere regelgeving is wel nodig zodat de opmars van de drone niet wordt beperkt en misbruik kan worden tegengegaan.

 


 

[1] Bradley Jay Strawser (2010): Moral Predators: The Duty to Employ Uninhabited Aerial Vehicles, Journal of Military Ethics, 9:4, 342-368

[2] http://fortune.com/2015/09/20/faa-drone-operators/

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Leve de drone"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten