Dealen met Franklin Delano Roosevelt

Facebooktwitter

In de geschiedenis van de Verenigde Staten zijn er enkele mensen geweest die een belangrijke historische rol hebben gespeeld. Wereldwijd gezien zullen George Washington en Abraham Lincoln erkend worden als invloedrijke mensen, maar geen enkele Amerikaan zal wereldwijd zoveel erkenning krijgen als Franklin Delano Roosevelt.

Roosevelt was de 32e president van de Verenigde Staten en heeft tijdens zijn ambt vier termijnen geregeerd, tijdens twee belangrijke periodes; de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog. Deze belangrijke gebeurtenissen zijn essentieel om erbij te halen wanneer je het beleid van Roosevelt gaat bestuderen, aangezien hij zijn beleid hier helemaal op afstelde. Sterker nog, hij wordt gezien als de man die het land uit de crisis haalde dankzij zijn New Deal. Maar, in hoeverre klopt dit?

New Deal
Allereerst is het belangrijk om te weten wat de New Deal precies in hield, voordat we gaan kijken in hoeverre deze wetgeving een oplossing voor de crisis bood. In de kern was de New Deal een beleidsplan dat zich moest focussen op het herstellen van de Amerikaanse economie, middels de zogenaamde three Rs, te weten Relief, Recovery and Reform. De werklozen moesten uit hun uitzichtloze situatie gehaald worden, de economie moest weer hersteld worden en het financiële systeem moest hervormd worden om verdere crises te voorkomen.

Roosevelt zag hier een taak voor de federale overheid en meende dan ook dat enkel door middel van economische interventie de crisis zou kunnen worden opgelost. Een voorbeeld van een wet die werd aangenomen binnen het kader van de New Deal was de Emergency Banking Act, die de bankensector moest stabiliseren door de Federal Reserve meer toezegging te geven over de geldstroom.

Gevolgen van de New Deal
Nu we een idee hebben van de filosofie achter de New Deal; een grotere rol voor de federale overheid en  grootschalige interventie op economisch niveau, kunnen we gaan kijken naar de gevolgen van het beleid.

Het idee dat de New Deal het antwoord was op het oude beleid van Coolidge en Hoover is volgens de Amerikaanse econoom Robert Higgs een onterechte gedachte. In het essay How FDR Made the Depression Worse (The Free Market 13, no. 2, februari 1995) beargumenteert Higgs dat de overlevering van Roosevelt als de redder van het land een grote economische en historische misvatting is. Higgs zegt het volgende:

‘In their understanding of the Depression, Roosevelt and his economic advisers had cause and effect reversed. They did not recognize that prices had fallen because of the Depression. They believed that the Depression prevailed because prices had fallen. The obvious remedy, then, was to raise prices, which they decided to do by creating artificial shortages. Hence arose a collection of crackpot policies designed to cure the Depression by cutting back on production. The scheme was so patently self-defeating that it’s hard to believe anyone seriously believed it would work.’

Roosevelt zorgde onder andere voor deze kunstmatige tekorten door de goudstandaard af te schaffen, die vroeger zorgde voor controle over de inflatie en de macht van de federale overheid inperkte. Daarnaast nationaliseerde hij de monetaire goudvoorraad en verbood hij het privaat bezit van, en het uitbetalen in goud. Zonder effect echter, want:

The price of gold was increased from $20.67 to $35.00 per ounce, a 69% increase, but the domestic price level increased only 7% between 1933 and 1934, and over rest of the decade it hardly increased at all. FDR’s devaluation provoked retaliation by other countries, further strangling international trade and throwing the world’s economies further into depression.’

Het plan om de economie te stabiliseren door de goudstandaard af te schaffen en de Federal Reserve meer zeggenschap te geven over het geld had dus precies het tegenovergestelde effect. In plaats van een stabilisatie van de economie, zorgde dit plan er voor dat de economie juist verder destabiliseerde en de crisis voort kon duren.

Zelfs het Roosevelt Institute erkent dat de maatregelen die Roosevelt nam niet voldoende waren om de economie te doen herstellen en focust zich liever op de voordelen op maatschappelijk gebied:

‘But the New Deal’s greatest achievements transcend mere economic statistics, for in a world where democracy was under siege, and the exponents of fascism and communism flourished, the New Deal offered hope and restored the faith of the American people in their representative institutions.’ (Roosevelt Institute, 2015)

Weliswaar kunnen we zeggen dat de bevolking weer vertrouwen kreeg in de overheid en in zekere zin ook in zichzelf, waardoor de New Deal wel degelijk van groot belang was. Daarmee suggereren we echter dat economie en maatschappij twee losse onderdelen zijn en niets met elkaar te maken hebben.

De economie houdt zich echter bezig met menselijke interactie en door te suggereren dat economisch beleid een positief gevolg voor de maatschappij kan hebben en tegelijkertijd een negatief gevolg voor de economie, maken we gebruik van een tegenstrijdige gedachte. Namelijk dat de maatschappij eigenlijk niets met de maatschappij te maken heeft.

Conclusie
Het idee dat Roosevelt de oplossing voor de crisis bood lijkt dus ongefundeerd. Door oorzaak en gevolg met elkaar te verwarren zorgde hij er voor dat er vele economische interventies plaatsvonden die de crisis juist verergerden en ervoor zorgden dat deze langer voort kon duren dan nodig was. Men zou kunnen beweren dat hij met zijn New Deal het volk inspireerde, maar een economisch beleid dat de crisis verergert en dus de maatschappij verstoort kan vrij weinig inspiratie bieden.

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Dealen met Franklin Delano Roosevelt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten