Wilders en het politieke jaar

Facebooktwitter

Bij de jaarlijkse stemming van EenVandaag is Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid tot ‘(Nederlandse) Politicus van het Jaar verkozen’. Hij won de stemming met 25%, terwijl uitdager Jesse Klaver van GroenLinks 13% kreeg. Wilders won deze prijs ook al in 2010 en 2013.[1] Eerder dit jaar won hij volgens Het Nederlands Debat Instituut het Algemene Politieke Beschouwingen debat.[2]

De partij van Wilders steeg volgens Allepeilingen.com (verzameling van opiniepeilingen) van 28 (+/- 3) zetels begin dit jaar, tot 35 (+/- 4) nu. De partij peilde hoger dan ooit tevoren, en laat de overige partijen behoorlijk achter zich. De VVD staat op 23 (+/- 3), het CDA op 20, en D66 op 18 (+/- 2). En de PvdA? Die strijdt om de 6e plaats met GroenLinks.[3]

Dit succes is eigenlijk heel logisch. Drie problemen waar Wilders al lang voor waarschuwt, waren dit jaar aan de orde van de dag.

De Euro
Door de andere twee kwesties die ik zo zal benoemen, zou je het bijna vergeten: Al sinds de economische crisis van 2008 zijn er problemen met de Euro. Het centralistische monetaire beleid in Europa is inherent problematisch. Een jaar geleden kreeg je $1,25 dollar voor je euro, en op het moment van schrijven is dat $1,10. Een behoorlijke daling ten opzichte van de wereldreserve munt.[4]

Ook moet er steeds meer geld naar de Zuidelijke deelnemers. ‘De redding voor Griekenland’ is ondertussen een geaccepteerde, en zich herhalende, miljarden-leugen geworden. Dan is er ook nog de verdere centralisering van het monetair beleid. De ECB werd in november 2014 de opzichter van alle banken in de Eurozone.[5] Vanaf 1 januari 2016 gaat de ECB ook falende banken en andere financiële instituties centraal (proberen te) redden.[6]

De EU
Niet best, maar het kan u grotendeels best ontgaan zijn, aangezien een andere pijler van de EU aan het wankelen is. De euro-evangelisten zouden bijna blij zijn met de afleiding ware het niet dat zij vaak ook EU-discipelen zijn. (Lees meer over de wankeling van de EU.)

Het Schengen akkoord regelt de vrije doorgang van personen binnen de Unie. Met dien verstande dat hiervoor in de plaats wel de buitengrenzen worden beschermd. Maar, dat gebeurd dus niet. Ondanks het voortvarende verloop van de Arabische lente waren er dit jaar veel meer mensen die zich naar Europa wilden verplaatsen. Meer en meer mensen waagden dit jaar de overtocht vanuit Libië en Turkije naar het Europese continent. Moeder Merkel zei dat Europe het wel kon hebben, en zag dat goed was. De Europese bevolking lijkt wat minder blij met deze aanhoudende en ongecontroleerde mix van vluchtelingen, immigranten, gelukzoekers, cultuurverrijkers en ‘wat’ terroristen.

In Nederland gingen mensen daadwerkelijk naar gemeenteraadsvergaderingen om hun ongenoegen te uiten. In dezelfde periode lanceerde GeenPeil hun handtekeningenactie voor een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, waar bijna zo’n 450.000 Nederlanders hun (online) handtekening voor zetten. Zo wordt de EU juist een drempel voor verbroedering tussen de Europese volken. (Lees hier hoe het afliep met het vorige referendum.)

De Islam
De politici zijn behoorlijk liefdadig voor deze nieuwe tijdelijke permanente inwoners, met het geld van de belastingbetaler. Maar een groter probleem is dat een groot gedeelte van deze nieuwe inwoners een culturele achtergrond hebben waarbij de gemiddelde Europeaan zich wat ongemakkelijk voelt. De verschrikkelijke Jihad-aanvallen op het vrije woord en het joie de vivre in een van de hoofdsteden van het Westen dit jaar speelt hierbij een grote rol.

Het idee van een klein randgroepje gekken dat toevallig ‘Allah is Groot’ roept bij hun weerzinwekkende daden, roept steeds meer kritische vragen op. En dan met name, dat het bijna alleen het radicaliseren van mensen betreft die het voorbeeld van Mohammed volgen dat eindigt in bloedbaden. Als ‘radicaliseren’ ‘terug gaan naar de wortels gaan’ betekent, is er dan iets in de wortels van de Islam dat tot bloedvergieten oproept?

Peter van den Ham schreef een opinie-bom: ‘Wilders heeft gelijk maar krijgt het niet’.[7] De Clingendael onderzoeker sprak zich uit over het links-liberale denkverbod op dit thema en over de haat van de tolerante goedmensch jegens de kanarie in de donkere Nederlandse politieke mijn. Toch krijg ik de indruk dat er online en op tv meer aandacht voor deze problematiek komt. Mensen die het al lang (en eerlijk gezegd beter) benoemen, zoals Arthur van Amerongen, Bart Schut, Frits Bolkestein, Ayaan Hirschi Ali en velen anderen mogen hun zegje doen.

Wilders leeft politiek
Eigenlijk is het leven van Wilders zelf een teken aan de wand. Het feit dat hij al jarenlang tegen aanslagen beschermd moet worden toont zijn gelijk aan. Hij leeft al elf jaar lang onder zeer strenge beveiliging wegens het uiten van zijn mening dat de Islam een gewelddadige ideologie is. Bittere ironie. Hij lijkt de meest gehate man op de wereld en staat op lijsten op de eerste plek waar je überhaupt niet op wilt staan. Bij een Mohammedcartoonwedstrijd vlakbij de Texaanse stad Dallas waar Wilders aanwezig was werd een jihadaanval verijdeld – door goede mensen met vuurwapens. Ondertussen reist hij de wereld over om zijn boodschap te verkondigen (Australië en Duitsland dit jaar bijvoorbeeld), en schrijft hij opinieartikelen voor de New York Times. Welke Nederlandse politicus doet hem dat na?[8]

Kortom, het is volstrekt logisch dat Wilders de Nederlandse politicus van dit jaar is geworden. Op zijn drie hoofdpunten (Euro, EU, Islam), waar hij al meer dan een decennium op hamert, kreeg hij dit jaar gelijk. Hij domineert het debat in Nederland op deze drie belangrijke thema’s. Zijn adoptie van Martin Bosma’s ‘oudlinkse’ denken ten koste van een vrije-markt-inslag legt hem trouwens ook geen windeieren. En internationaal heeft hij een grotere invloed op het debat dan Mark Rutte, Frans Timmermans en de rest samen.

De toekomst
Hoe langer de rest van de politici de problemen van de euro, de EU en de Islam niet serieus nemen, hoe meer Nederlanders zich genoodzaakt zullen voelen om een stem op Wilders te overwegen. Roepen dat hij geen (goede) oplossingen heeft (waar ik me soms wel in kan vinden), of dat hij dingen soms niet netjes zegt (waar ik me ook wel in kan vinden), werkt niet als je zelf een probleem niet eens erkent. Joram van Klaveren van VoorNederland is de enige die dat begrepen lijkt te hebben. Voor velen is het accepteren van de problematiek echter geen mogelijkheid, omdat ze al te lang hebben gedaan alsof je dan achterlijk of zelfs gevaarlijk bent. Zij kunnen beter nóg extra politiek correct gaan doen, zoals Rob Wijnberg voorstelt.[9]

 [1]
http://www.ad.nl/ad/nl/30561/Geert-Wilders/article/detail/4207685/2015/12/14/Geert-Wilders-weer-verkozen-tot-politicus-van-het-jaar.dhtml

[2] http://www.debatinstituut.nl/over-ons/debatprijs/item/geert-wilders-winnaar-debatprijs-algemene-politieke-beschouwingen-2015

[3] http://www.allepeilingen.com/

[4] http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=USD&view=1Y

[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Single_Supervisory_Mechanism

[6] http://en.wikipedia.org/wiki/Single_Resolution_Mechanism

[7] http://www.geenstijl.nl/archives/images/GSNRCVanHam.pdf

[8] http://www.nytimes.com/2015/11/20/opinion/geert-wilders-the-dutch-deserve-to-vote-on-immigration-policy.html?_r=0

[9] Zoek die link zelf maar op, niet moeilijk dankzij die pot subsidie om het groene ‘denken’ te verspreiden.

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Wilders en het politieke jaar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten