De EU wankelt maar duwen is nog nodig

Grunge textured flag of the European Union on vintage paper, foto door Nicolas Raymond [http://freestock.ca/view_photog.php?photogid=1], CC BY 3.0 [http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en_US]
Facebooktwitter

Na verkiezingen in Polen, waar de eurosceptici een absolute meerderheid vormen, het referendum in Denemarken waar werd gestemd tegen meer EU-regels en de Franse verkiezingen waar in de eerste ronde de eurosceptische Le Pen bijna een derde van de stemmen heeft bemachtigd, lijkt de Europese bevolking het nu écht zat te zijn. De verkiezingsuitslagen zijn exemplarisch. Kort achter elkaar konden verschillende landen zich uitspreken over de EU en zij deden dat zonder uitzondering eurosceptisch. Het Brits referendum over de Brexit (Brits uittreden uit de unie) en het Nederlandse referendum over het associatieverdrag met Oekraïne moeten dan nog komen. Toch moeten we nog niet te vroeg juichen.

Het opvallende is dat waar de bevolking eenduidig zegt tegenstander te zijn van verdere Europese centralisatie, dat beeld onder politici veel minder eenduidig is. Sterker nog, een groot deel van de Nederlandse politici is fel voorstander van verdere Europese eenwording. We zagen hetzelfde gebeuren in Denemarken, waar de twee traditionele regeringspartijen vóór meer EU-regels waren terwijl van de grote partijen enkel de Deense Volkspartij tegen was.

Er is één uitzondering die de regel bevestigt. In Oost-Europa, juist in de nieuwere lidstaten, zijn er steeds meer regeringspolitici die de deur op slot gooien. Letterlijk; ze bouwen hekken en gooien de grens dicht, tegen de wens of zelfs eis van de EU in. In Polen regeren de eurosceptici eh in Hongarije is al langer een euroscepticus, Viktor Orban, aan de macht. Hongarije werpt succesvol hekken op tegen verdere assielstromen, EU-dreigementen ten spijt.

Voor de West-Europese politici draait de EU al lang niet meer om vrede, economische groei of andere ideële doelen, het is een doel op zich geworden. De Europese bevolking ziet het Europese project al lang niet meer als een garantie voor vrede of welvaart maar als veroorzaker van massa-immigratie, verdeeldheid en werkloosheid.

Het Europese project wankelt, maar het staat nog sterk. Nederlandse politici kunnen nog pro-EU zijn zonder daar noemenswaardig voor worden afgestraft. De macht van de Europese Unie is nog altijd groot. Voordat het daadwerkelijk kan vallen moeten er nog een paar grote dingen gebeuren. Een “nee”-stem bij het referendum op 6 april is te weinig, hoewel het een gevoelige nederlaag zal zijn voor de Unie tijdens het Europees voorzitterschap van Nederland. Het zijn vooral de Britten die de macht in handen hebben. In dat land zal later een referendum worden gehouden over een uittreden uit de Europese Unie.

Nu de eisen van premier Cameron niet lijken te worden ingewilligd, stijgen de kansen voor een Brexit. Maar we moeten niet overmoedig worden, de weg naar een Brexit is nog lang. Hoogstwaarschijnlijk zal de campagne voor een tegen-stem gevoerd worden op basis van angst, zoals dat ook gebeurd is bij het Schotste onafhankelijksreferendum. De kans is groot dat dan alsnog een meerderheid instemt met de EU.

In Nederland hebben we die mogelijkheid niet eens, we kunnen hooguit de pro-EU-politici afstraffen en zelfs dat gebeurt niet. Hetzelfde geldt voor de rest van Europa. Een meerderheid van de bevolking kan wel voor een uittreden zijn, zolang de machthebbers zich daar nog niets van hoeven aan te trekken is het spel nog niet gestreden. Daarvoor zullen de Nederlanders, Fransen, Britten en Duitsers eerst net zo dapper moeten zijn als de Polen. De EU wankelt, maar duwen is nog nodig.

Facebooktwitter

1 Comment on "De EU wankelt maar duwen is nog nodig"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten