Hoe de EU onze economische positie sloopt

Facebooktwitter

Een van de belangrijkste argumenten van eurofielen om de Europese Unie verder te centraliseren is de interne vrije markt. Geheel onterecht is dat niet. De interne vrije markt heeft substantieel bijgedragen aan onze economische groei in de laatste decennia. Maar dat succes is niet gekoppeld aan een steeds verder centraliserende politieke unie. De positie van de EU-landen als geheel is juist verslechterd sinds de politieke centraliseringen. Het Nederlandse aandeel in de wereldeconomie is sinds de jaren ’80 gehalveerd.

De interne vrije markt stamt al uit de beginperiode van de Europese samenwerking. Het is misschien wel het enige succesje dat de eurofielen kunnen claimen, hoewel niet-EU-landen als Zwitserland van dezelfde voordelen gebruikmaken. Juist door de steeds verder centraliserende politieke unie is onze exportpositie buiten de EU verslechtert.

Vrijhandelsverdragen
Kon Nederland vroeger nog zelfstandig vrijhandelsverdragen afsluiten met landen buiten de EU, nu moet dat verplicht collectief met alle EU landen. Het sluiten van een handelsverdrag is een bureaucratisch en daarmee tijdrovend proces. Het helpt dan niet als je tussen de landen nog een bureaucratisch moloch zet en 751 parlementariërs er eerst jaren over laat ruziën. We zien het nu de EU al jaren met de VS onderhandelt over handelsverdrag TTIP.

Politieke Unie
Tegelijkertijd probeert de EU zijn politieke ambities op het wereldtoneel te ondersteunen met economische sancties tegen Rusland dat voorheen een van Nederlands belangrijkste handelspartners was. Terwijl tussen 2000 en 2014 de uitvoerende handel met Rusland groeide van 1,7 naar 7 miljard euro, is die sindsdien gehalveerd. De Europese politieke spierballen gaan ten koste van Nederlandse bloementelers en machinebouwers.

Maar de export is niet het enige wat telt, ook onze importpositie is binnen EU-verband slechter geworden. Ook daar is de rol van Rusland groot. Waar we in 2013 nog voor 21 miljard euro uit Rusland importeerde, waaronder veel mineralen en brandstoffen die na verwerking duurder werden doorverkocht, is dat in de eerste negen maanden van dit jaar nog niet de helft. Maar ook de positie van de haven van Rotterdam is vooral groot als doorvoerhaven. Bijna de helft van onze import komt van buiten de EU.

Economische kracht van Europa tanende
De grootste economische groei komt tegenwoordig van buiten de EU. Zelfs de eurofielen erkennen dat, alleen zien zij dat als een reden om hun falende beleid juist te versterken. Waar de positie van Azië en Latijns-Amerika in de wereldeconomie groeit en die van de VS langzaam slinkt, neemt die van de EU met gigantische proporties af. De Nederlandse economische afhankelijkheid van de EU is veel te groot. Dertig procent van de Nederlandse export gaat naar landen buiten de EU. De afgelopen twintig jaar groeide de export naar de VS even hard als de binnen-Europese handel. Dit zijn allemaal gebieden waarbij we op de EU moeten wachten voordat we vrij kunnen handelen.

Handelsnatie
Dat Nederland onafhankelijk een slechtere onderhandelingspositie heeft is een van de grootste leugens die eurofielen zoals Guy Verhofstad verspreiden. Kijk naar landen als Zwitserland en Singapore of zelfs Liechtenstein die vele malen kleiner zijn dan Nederland maar desondanks echte handelsnaties zijn. Die landen groeiden de laatste decennia veel harder dan Nederland. Wil Nederland zijn economische positie verbeteren dan moeten wij juist buiten de EU kijken.

De EU kent geen voordelen die een echte vrijhandelszone niet heeft. Wel alle nadelen. We kunnen ons niet uit de crisis centraliseren. We kunnen ons wel uit de crisis handelen. Maar willen we werkelijke vrijhandel, zullen we eerst de EU moeten verlaten.

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Hoe de EU onze economische positie sloopt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten