De Koran en de Bijbel: het belang van interpretatie

Facebooktwitter

Recent ging er een filmpje viral, waar een Bijbel een Koran-hoes werd omgedaan en een aantal van de meest gewelddadige passages van de Bijbel werd voorgelezen. Het resultaat: iedereen was compleet verbaasd dat de nare passages die ze voorgelezen kregen niet uit de Koran kwamen, maar uit de Bijbel. De infantiele les die we volgens de makers uit hun filmpje zouden moeten trekken: we moeten niet zo snel over Islam oordelen, want het Christendom kan ook hartstikke eng zijn. In het filmpje is te zien dat de voorbereiding van deze jongens bestond uit het oplezen van drie zinnen uit Deuteronomium bevatte en nul uit de Koran. Het is hierom belangrijk om aan te tonen hoe onnozel deze cultuurrelativisten zijn en waarom mensen zouden moeten ophouden dit filmpje te delen.

Het Oude Testament
Allereerst kan de validiteit van het filmpje worden ontkracht door gebruik te maken van het boek waar de twee duidelijk niks van weten: de Bijbel zelf. In het Nieuwe Testament wordt aangetoond dat veel van de lering van Mozes met betrekking tot wetgeving niet strikt nagevolgd hoeft te worden volgens het Nieuwe Testament [1].

De beruchte teksten uit Leviticus en Deuteronomium zijn niet zo belangrijk voor de gemiddelde Christen als deze jongens je zouden willen doen geloven. In dat opzicht spreekt het filmpje eerder in het nadeel van de Islam: het afhakken van handen komt in zowel de Koran als de Bijbel voor, dat klopt, maar er zijn geen Christelijke landen waar religieuze wetgeving wordt gebruikt als reden om handen of hoofden af te hakken, daar waar dit zeer gebruikelijk is in bijvoorbeeld Saudi-Arabië.

De validiteit van islamkritiek
Maar zelfs al was dat niet zo, dan is het belangrijk om te onthouden dat iedereen die kritiek heeft op Islam, dat niet doet omdat de passages veel te expliciet en gewelddadig zijn (al is dat natuurlijk wel een onderdeel). Wat angst inboezemt is de slaafse en dogmatische manier waarop de religieuze wetten gevolgd moeten worden volgens een groot deel van de Islamitische gemeenschap, en de invloed die deze religieuze fundamentalisten uitoefenen op de gehele Moslimwereld.

Daar waar de Bijbel geïnterpreteerd wordt en de teksten gezien als allegorie en levensles, heeft de Koran een functie als stricte instructie over het indelen van alle facetten van de staat, het gezinsleven en de maatschappij. Dit uit zich ook in de hoeveelheid Moslims die vindt dat de Sharia, de religieuze wetgeving zoals die beschreven staat in de Koran, moet worden ingevoerd [2].

Toepassing, toetsing en interpretatie
Zeggen dat er enge, gewelddadige onderwerpen in beide religieuze teksten staan, zonder de context van beide religies te benoemen, is kortzichtig en bestempelt niet de ware kritiek die mensen op Islam hebben. Het is hetzelfde als zeggen dat er in zowel Plato’s ‘De republiek’ en Karl Marx’ ‘Communistisch manifest’ ideologisch gevaarlijke dingen staan en dat ze daarom allebei even veel schade hebben aangericht in de twintigste eeuw. Als men de toepassing, toetsing en interpretatie van de teksten negeert, enkel om een al bij voorbaat incorrect cultuurrelativistisch punt te maken, dan ben je niet alleen maar heel dom bezig, maar verspreidje ook leugens. Dat is iets dat in deze discussie erg gevaarlijk is.

 


 

[1] http://www.christianbiblereference.org/faq_OldTestamentLaw.htm

[2] http://www.pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-beliefs-about-sharia/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201309

Facebooktwitter

1 Comment on "De Koran en de Bijbel: het belang van interpretatie"

  1. Theo Metz, u hebt gelijk, maar hetgeen u zich over bezwaart, een cultuurrelativistisch punt maken, doet u uiteindelijk ook. Erg jammer.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten