Veelzeggend: Steekpartij wordt verward met “kunst”

Facebooktwitter

Vroeger was de definitie van kunst dat het iets moois moest zijn. Het moest inspireren en een esthetisch inspirerend product van creativiteit zijn. Onder invloed van de modernisten is het begrip van kunst ernstig gedevalueerd. Kunst hoeft niet langer mooi te zijn, maar moet choqueren. Het gevolg is dat iets als een pindakaasvloer als kunst wordt betiteld[1].

Exemplarisch is een gebeurtenis van gisteren. In een museum in Amerikaanse stad Miami werd na een ruzie een bezoeker neergestoken door een andere bezoeker. Het slachtoffer is buiten levensgevaar.[2] Opvallend is vooral dat de steekpartij in de eerste instantie niet als dusdanig werd opgemerkt door de andere bezoekers. Vele museumbezoekers dachten geconfronteerd te worden met performance art, waarbij een beeldend optreden, vaak choquerend, als kunst moet gelden.

Het kan de bezoekers niet eens kwalijk worden genomen. In een tijd dat een naast een stoel poepende vrouw,[3], met bloed doordrenkte mensenmassa (pas op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren)[4] of onze eigen Nederlandse Tinkebell, met het doden van dieren, als kunst worden gezien, kan een steekpartij er ook nog wel bij. Het is niet onlogisch dat zij een steekpartij als “normale” kunst zagen in de huidige tijd. Binnenkort volgt hier een uitgebreider artikel over, tot die tijd zijn dit wel erg tragische voorbeelden van de bedroevende staat van onze kunst en cultuur.

 


 

[1] http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/05/kijk_man_sloopt_pindakaaskunst.html

[2] http://www.miamiherald.com/news/nation-world/national/article48165250.html

[3] http://www.theguardian.com/artanddesign/2004/oct/19/friezeartfair2005.friezeartfair

[4] http://www.cvltnation.com/sabbath-bloody-sabbath-the-sacrificial-rites-of-hermann-nitsch/

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Veelzeggend: Steekpartij wordt verward met “kunst”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten