Het is tijd voor een scheiding tussen media en staat: Privatiseer de NPO

Facebooktwitter

Het is altijd al een beetje vreemd geweest. In een land waar zo prat wordt gegaan op de vrijheid van pers en altijd vol trots wordt gemeld hoe hoog we in de persvrijheidslijstjes staan, speelt de staatsomroep nog steeds de eerste viool. De volledig door de staat gefinancierde NOS zendt niet alleen één van de twee journalen uit, ze is ook verantwoordelijk voor een schare actualiteitenprogramma’s als Nieuwsuur.

Staatsomroep
Het is me altijd opgevallen dat bij bevriende naties gesproken wordt van “publieke omroepen” en bij minder bevriende landen van “staatsomroepen”. Dat, terwijl er in de praktijk weinig tot geen verschil bestaat; beide zijn staatsgefinancierd waardoor de overheid een grote rol heeft in de media. Dat is een bijzondere constructie als je bedenkt dat het de belangrijkste taak van een journalist is om de zittende macht te controleren. Kan je als journalist wel onafhankelijk en oprecht je eigen baas (de overheid) controleren, als degene je salaris betaalt? Kan je als journalist de politiek goed controleren als de politiek je functie in wetten en Kamervragen kan bepalen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt, met onafhankelijke journalistiek heeft het weinig van doen. [1] Gezien de grote invloed van de (staats)media op de publieke opinie is dat erg gevaarlijk; een scheiding tussen media en staat is hard nodig.

Ik zie politiek die heel erg aarzelt om iets te doen. Wij hebben invloed op publieke opinie. Zo geven we voedingsbodem aan politiek om tot beleid over te gaan.” – Henk Hagoort, bestuursvoorzitter NPO

Stel eens voor dat de Publieke Omroep misbruik maakt van die positie. Daar is weinig inlevingsvermogen bij nodig want bij de NPO wordt dat regelmatig gedaan. Is het niet in de nationale propagandashow Nieuwsuur, dan is het wel in het journaal. We zien een grote voorkeur voor linkse idealen en het koningshuis (en dat zeg ik als monarchist). Dat is ook goed te merken in de veelvuldige behandeling bij een onderwerp als het “het klimaat”. Daarbij is niet alleen de NOS maar de gehele Nederlandse Publieke Omroep bij betrokken; “NPO groen” noemen ze dat. Het moet ervoor zorgen dat elk programma op de staatszenders meer aandacht zal besteden aan milieu-onderwerpen tijdens de klimaattop in Parijs.

NPO Groen
Op de NPO-site is te lezen: “De publieke omroepen zetten zich met NPO Groen in voor een groener Nederland.” Nu was de NPO nooit vies van een stukje propaganda, maar zelden werd dit zo onbeschaamd en publiekelijk toegegeven. Omroepenbaas Henk Hagoort maakte het helemaal bont: “Ik zie politiek die heel erg aarzelt om iets te doen. Wij hebben invloed op publieke opinie. Zo geven we voedingsbodem aan politiek om tot beleid over te gaan.” Zei hij in debat met Arendo Jousta bij Dit is de dag op radio 1. Maar uiteindelijk zijn NPO Groen, de fictieve nieuwsreportage over overstromingen in 2065 en de subjectieve uitzendingen van Nieuwsuur maar symptomen van een veel groter probleem.

De belangrijkste reden om de Publieke Omroep te privatiseren is niet de honderden miljoenen die het de belastingbetaler jaarlijks kost, de valse concurrentie van reclameorganisatie STER met RTL en SBS en zelfs niet de linkse verslaggeving. Het is de onafhankelijkheid en daarmee objectiviteit van de media als geheel die hier in het geding is. Staatsjournalistiek is een eng idee, net zoals een staatskerk een eng idee is. Laten we de NPO onafhankelijk maken, dat kan zelfs in een niet-commerciële context. Als de omroepleden meer contributie betalen kan de subsidie omlaag en kunnen de leden de NPO vrijwillig (!) steunen in plaats van dat de belastingbetaler dit gedwongen doet. Maar het belangrijkste is dat de rol van de overheid verdwijnt. Het is hoog tijd voor een scheiding tussen media en staat, tussen journalist en politicus.

 


 

 

[1]  Dit lijkt op een Ad Homimen dat maar is het niet. Ik onderbouw in dit artikel met voorbeelden waarom ik van mening ben dat de staatsomroep ook werkelijk het woord van de staat spreekt. Het zou een Ad Hominem geweest zijn als ik dit niet onderbouwd had

 

Facebooktwitter

1 Comment on "Het is tijd voor een scheiding tussen media en staat: Privatiseer de NPO"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten