Denemarken stemt tegen meer EU-bemoeienis:

Facebooktwitter

In Denemarken is gisteren een referendum gehouden over de Deense positie binnen de EU. Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Ierland hadden eerder een opt-out bedongen bij de Europese Unie. Die opt-out houdt in dat EU-regels over juridische en binnenlandse zaken niet op hun land toegepast zouden worden (kijk Nederland, het kán wel!). In het referendum werd de vraag gesteld of het Scandinavische land deze opt-out moest houden.

Voorgeschiedenis
Denemarken kreeg deze uitzonderingspositie nadat een meerderheid van de Denen in 1992 het verdrag van Maastricht in een referendum verwierp. Dat verdrag vergrootte de centralisering van beleid binnen de EU. In het verdrag van Edinburgh (1993) kreeg Denemarken vervolgens de mogelijkheid om EU-wetgeving over o.a. de monetaire unie (de Euro), defensiebeleid en juridisch- en binnenlands beleid te negeren. Met deze opt-out’s stemde een meerderheid van de Denen alsnog voor het verdrag van Maastricht. Nadat de Nederlandse bevolking in 2005 tegen de Europese grondwet stemde, had de Nederlandse overheid op zo’n manier wellicht ook opt-out’s kunnen bedwingen. Een gemiste kans.

De twee belangrijkste regeringspartijen van het land, de Sociaal-Democraten en het ‘liberale’ Venstre, hebben recent meerdere malen aangekondigd van die opt-outs af te willen. De laatste drie regeringen, waaronder de huidige van Venstre-premier Rasmussen, hebben referenda hierover aangekondigd. Dit referendum ontstond na een akkoord tussen de Sociaal-Democraten en Venstre in 2014, toen nog de twee grootste partijen.

De Campagne
Centraal punt in beide campagnes vormden de aanslagen in Parijs van vorige maand. Het “ja”-kamp stelde dat meer EU-integratie op het gebied van veiligheid en justitie nodig was in de strijd tegen terrorisme. Door de uitslag van de stemming moet Denemarken mogelijk gedwongen Europol verlaten. [1]

De eurosceptische Deense Volkspartij was bang dat het EU-immigratiequota aan Denemarken opgedrongen zouden worden, waarbij het land meer asielzoekers op moest nemen. Tot nu toe was Denemarken daar ook van uitgezonderd, net zoals bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk dat is. “Moet de EU nog meer beslissen over Denemarken, of zouden we baas over eigen huis moeten zijn?”, vroeg Deense Volkspartij-leider Kristian Thulesen Dahl zich af. [2]

Gevolgen voor het Nederlands referendum
De gevolgen van de uitslag konden wel eens groter zijn dan alleen voor Denemarken. De Britse premier Cameron is in onderhandelingen met de EU voor een vrijere positie. De kans van slagen kan hierdoor wel eens verbeterd zijn. Misschien zijn er voor Nederland ook nog kansen. Op dit moment hebben Denemarken, Ierland, Polen en het Verenigd Koninkrijk allemaal een opt-out bedongen op één of meerdere onderwerpen. Het is de vraag waarom Nederland, toch een land met een eurosceptische bevolking, dit voorbeeld niet volgt. Het is in ieder geval iets om in het achterhoofd te houden, nu Nederland in april 2016 naar de stembus gaat voor een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne.

 


[1] http://www.thelocal.dk/20151125/europol-whats-in-it-for-the-danes

[2] http://www.wsj.com/articles/danish-referendum-could-send-shockwaves-through-eu-1449154615

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Denemarken stemt tegen meer EU-bemoeienis:"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten