Het piramidespel van Sinterdrees

Facebooktwitter

We schrijven 1956; onder leiding van Willem “Vadertje” Drees wordt, nog in de nasleep van de babyboom, de Algemene Ouderdomswet ingevoerd. Ondanks kritiek is er toch gekozen voor een systeem waarin de uitkeringen voor de werkenden van het verleden moeten worden betaald door de werkenden van het heden en de toekomst. Een, zo zou later (nu dus) blijken, onhoudbaar systeem. Vergelijk het met een restaurant, maar een heel bijzonder restaurant: u betaalt niet uw eigen rekening, maar, samen met de andere restaurantbezoekers, die van de groep eters voor u. Oh ja, en het is verplicht om in het restaurant te eten. U mag best tevens ergens anders eten, maar betaling aan Chez Drees is bij wet vereist.

Dit kan best een min of meer eerlijk, maar nogal omslachtig en gedwongen systeem zijn, onder de zeldzame voorwaarde dat er ten allen tijde ruwweg evenveel gasten in het restaurant zijn en zij ongeveer hetzelfde eten. Maar dat is in restaurant Nederland niet het geval: de bevolkingsgroei heeft het niveau babyboom nooit meer bereikt, maar de babyboomers zijn wel gewoon 65 geworden. Daar kunnen zij ook niets aan doen, dat gaat vanzelf als iemand zijn verjaardag een aantal keren viert. Het is trouwens, voordat iemand denkt dat ik dat bedoel, ook helemaal niet slecht dat zij geld krijgen: ze hebben er tenslotte voor betaald. Dat het systeem is zoals het is, daar hebben zij voor een groot deel ook niets aan kunnen doen. Echter, het heeft wel als gevolg dat een steeds kleiner aantal werkenden (lees: belastingbetalers) moet afrekenen voor een veel groter aantal gepensioneerden. Toch is Drees de geschiedenis ingegaan ale een weldoener, de oprichter van de verzorgingsstaat – alsof dat iets is om trots op te zijn. Zijn beleid is populair geworden als dat van Sinterklaas. Het grote verschil tussen Drees en de Sint is dat de Sint zijn cadeaus niet eerst van een ander steelt, de grote overeenkomst is dat het niet werkelijk kan bestaan. Het is best vreemd dat iemand hierom geprezen wordt; het is tenslotte makkelijk riemen snijden van andermans leder.

Het AOW-piramidespel
Een piramidespel is hoe men in de financiële wereld een constructie noemt waarin de aan de investeerders beloofde opbrengst wordt gewonnen uit de investeringen van nieuw aan te werven slachtoffers, heu, investeerders. Een onhoudbaar en crimineel systeem dus, dat onvermijdelijk ineenstort wanneer er niet langer genoeg nieuwe investeerders kunnen worden gestrikt voor deelname. Wel, vervang de oprichter van het piramidespel door de overheid en de investeerders door burgers en het heet ineens geen piramidespel meer maar sociaal beleid. Het is een intens domme zet geweest, waarmee Drees over het graf heen Nederland een enorme en permanente strop bezorgd heeft. Tenslotte, de enige manier om van het huidige systeem naar een gezond systeem te gaan, waar eenieder voor zijn toekomstige zelf betaalt (of in ieder geval het huidige cohort voor diezelfde groep mensen in de toekomst), is door het bijpassen van het verschil dat bestaat voor iedereen die heeft gewerkt voordat het nieuwe systeem werd ingevoerd. Dit zou een onbetaalbare kostenpost van honderden miljarden betekenen. De mensen die onder het nieuwe regime vallen, zouden dan dubbel moeten betalen; voor hun eigen pensioen en voor dat van degenen die op dat moment aan het rentenieren zijn. Het alternatief is het eenvoudigweg niet, of verminderd, uitkeren van AOW aan de huidige AOW-gerechtigden, wat een even misdadig onrecht zou zijn.

Hiermee blijkt ook dat het systeem in de kern rot is; het is een gigantische en onvrijwillige lening van de mensen van nu, die terugbetaald moet worden door de Nederlanders van later. Het is een vicieuze cirkel waaraan we eigenlijk niet kunnen ontsnappen, in elk geval niet zonder een drastische ingreep waar eigenlijk niemand op zit te wachten.

Dank, sinterklaasje, dank.

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Het piramidespel van Sinterdrees"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten