Eerste Hulp Bij Onveiligheid

Facebooktwitter

Dienstverleners, zoals politiemensen en ambulancemedewerkers zijn vaak niet direct op de plaats van een probleem. Omstanders die willen helpen zijn er meestal eerder. Maar om te helpen zijn wel de juiste vaardigheden en kennis nodig. Vooral als het gaat om acuut medische problemen. Voor dergelijke situaties kan men bij het Rode Kruis cursussen volgen voor Eerste Hulp Bij Ongelukken, kortweg EHBO.

EHBO is een mooi voorbeeld van sociale participatie. Burgers springen in en geven elkaar vitale hulp voordat de overheidsdiensten arriveren. Van bedrijven tot festivals, van concerten tot aan sportverenigingen, EHBO-ers dragen bij aan de veiligheid van hun omgeving. Het feit dat er EHBO-ers in de buurt zijn is een rustgevende gedachte: een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Striktere Verbanddoos-wetten
Stel je nu eens voor dat er geen EHBO-ers meer zouden zijn. Dat verbanddozen slechts in bezit mochten zijn van ambtelijke hulpverleners en van mensen die maandelijks les krijgen bij EHBO-vereniging. Dat medische hulpmiddelen zoals verband en pijnstillers achter slot en grendel bewaard moesten worden. Dat omstanders alleen nog pleisters mochten plakken, hoe ernstig de verwonding ook zou zijn.

Ik zou mij dan het volgende afvragen:  “Wat zouden burgers nog kunnen doen als er iets gebeurd?”, “Komt de ambulance wel op tijd?”, “Is er misschien vlakbij een EHBOer thuis die zijn verbanddoos uit zijn kluis haalt en mij komt helpen?”. De kans op effectieve hulp bij acute medische problemen neemt door zulke wetten sterk af. En de onzekerheid neemt toe. Je zou aan de gevolgen van zo’n wet blijvend letsel kunnen overhouden. Mensen zouden kunnen sterven als zo’n wet ooit wordt aangenomen. Gelukkig hebben we in Nederland niet zulke absurde wetten. Het zou immoreel zijn, omdat het burgers verbiedt zichzelf en anderen te helpen. Het zou letsel veroorzaken dat zonder die wet verholpen of voorkomen kon worden. En levens zouden onnodig verloren kunnen gaan.

In Nederland hebben we echter wel strikte wetten als het gaat om andere veiligheidsproblemen. Waar bij medische problemen de verbanddoos het eerste redmiddel is, is dat bij ernstige misdaad het vuurwapen. Vuurwapens zijn wettelijk enkel in het bezit van bepaalde veiligheidsdiensten en zo’n 80.000 burgers die maandelijks de schietvereniging bezoeken. Deze burgers moeten hun wapens en munitie in gesloten kluizen bewaren. Dat is het geschetste verbanddoos-scenario van hierboven.[1]

Bij misdaden zoals inbraken, overvallen, vechtpartijen en terreurdaden is er door dergelijke strikte wetten een gebrek aan effectieve hulpmiddelen. Iedereen die hierboven het probleem van te weinig en te laat aanwezige verbanddozen inzag, kan nu ook het probleem van te weinig en te laat aanwezige vuurwapens inzien. Ook in deze situaties is de politie vrijwel altijd te laat om in te grijpen. Bijna altijd zijn zij te laat om daders te pakken en om onschuldige gewonden, of zelfs doden, te voorkomen. De respons-tijd van de politie is in 86% van de gevallen wellicht minder dan vijftien minuten – bij de schietpartij in Alphen was de politie zelfs in acht minuten ter plekke, maar wel zo’n acht minuten te laat. Als seconden ertoe doen, is de politie minuten ver weg.[2]

We leven in een tijd waarin er door de economische crisis meer kans op criminaliteit is. Waarin het open grenzen beleid helaas ook geldt voor mensen met criminele intenties uit landen waar het economisch weinig rooskleurig is. Daar komt dan nog bij dat dit een tijd van verhoogde Islamitische terreurdreiging is. De kans op veiligheidsproblemen is dus vergroot en daarmee neemt de onzekerheid alleen maar toe.

Crimineel Vuurwapen-voordeel
Een gebrek aan verbanddozen is vervelend, maar een gebrek aan legale vuurwapens is een stuk vervelender. Mensen met criminele intenties nemen het niet zo nauw met de wet en lappen wapenwetten aan de laars. We kennen de voorbeelden allemaal: liquidatie op liquidatie in Amsterdam, de moord op Pim Fortuyn, en de verhalen dat zelfs politieagenten een achtervolging maar stopten omdat de voortvluchtigen te zwaar bewapend waren.[3]

Het goedwillende gedeelte van de burgerbevolking is ontwapend, terwijl criminelen en terroristen beschikken over vuurwapens. Een enkeling of paar personen met vuurwapens kan gemakkelijk een grote groep ongewapende burgers gijzelen en/of afslachten. Dit is precies wat er gebeurde in de concertzaal Bataclan in Parijs op vrijdag 13 november.[4] Veel massamoorden in de VS vinden ook juist plaats in ‘gun-free zones’. [5] Vreemd genoeg vinden de media dat feit meestal niet belangrijk om te vermelden.

Dit criminele(n) vuurwapen-voordeel is onverstandig. Het dwingt burgers te marchanderen tussen hun veiligheid en hun vrijheid. En levert daarmee onzekerheid op. Dat burgers de kans ontnomen wordt om hun eigen levens of die van hun dierbaren te redden is immoreel. Een ontwapende bevolking geeft moordzuchtige psychopaten en/of ideologen de kans rond te slaan als een virus in een niet-ingeënte populatie. Terwijl een goede vuurwapen-dekkingsgraad juist preventief werkt. Misdadigers die toch doorgaan zullen een stuk minder effectief zijn. Verdere legalisering van vuurwapens is daarom in het voordeel van de goedwillende burgers.

Conclusie
Er moet een einde komen aan het criminele(n) vuurwapen-voordeel, en aan de holle borstklopperij van de mensen die dat in stand willen houden. De huidige restrictieve vuurwapenwetten zijn immers net zo onverstandig en immoreel als restrictieve verbanddooswetten. Burgers, slachtoffers en omstanders, moeten het recht hebben om zichzelf en elkaar te helpen bij veiligheidsproblemen. Net zoals dat recht ook bestaat bij ongelukken en medische problemen. Men heeft daarvoor de juiste vaardigheden en kennis nodig. Ik stel daarom een nieuwe cursus voor: de Eerste Hulp Bij Onveiligheid.

 


Verder Lezen

Mels de Zeeuw beschouwt in een uitgebreid artikel of “Amerikaanse Toestanden!” een goed argument is.

 


[1] http://wetten.overheid.nl/BWBR0008804/geldigheidsdatum_02-12-2015

[2] Politie-reactietijd
Politie te laat bij schietpartij in Alphen

[3] http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/liquidaties-en-rond-amsterdam-het-gaat-maar-door

http://vorige.nrc.nl/krant/article1522164.ece

http://www.omroepbrabant.nl/?news/157506882/Klopjacht+op+overvallers+gestaakt+na+bedreiging+met+mitrailleurs.aspx

[4] http://www.bbc.com/news/world-europe-34827497

[5] http://crimeresearch.org/wp-content/uploads/2014/10/CPRC-Mass-Shooting-Analysis-Bloomberg2.pdf

Facebooktwitter

Be the first to comment on "Eerste Hulp Bij Onveiligheid"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of als u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten